Zinio och Paperton – två program för att läsa tidningar

Postat:
15:38 - 2011-07-18
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
21

Inledning: Nyttan med surfplattor har ifrågasatts ända sedan Apple släppte sin första iPad. I grunden erbjuder de inte speciellt mycket mer funktionalitet än en telefon samtidigt som en Netbook ofta är billigare och har mer kraft. Det finns dock åtminstone minst en sak som en surfplatta utan tvekan klarar av mycket bättre än både en telefon och en Netbook. Kombinationen av en stor skärm som enkelt kan vridas i porträttläge och en mobilitet överlägsen den hos Netbooks gör surfplattan överlägsen när det gäller att läsa tidningar.

I denna artikel tittar vi på två program som ger oss möjlighet att köpa både lösnummer och att prenumerera på en mängd olika tidningar. Vill man vara elak kan man kalla dem glorifierade pdf-läsare då tidningarna vid en första anblick inte ser ut att vara mer än rena kopior av de tryckta tidningarna men båda programmen erbjuder även stöd för lite mer interaktiva funktioner.

Båda programmen testades på en Asus eeeTransformer med Honeycomb 3.1.

Zinio
Adress: www.zinio.com
Stöder: PC, Mac, Linux,  iPhone, iPad, Android 2.2+

Zinio är ett Amerikansk företag som erbjuder en applikation på flera olika plattformar för att köpa både enstaka nummer och hela prenumerationer av olika tidningar. Även om företaget är amerikanskt så är både applikationen och deras hemsida översatt till svenska och även priserna är i kronor.

När applikationen installeras så får vi två ikoner för Zinio och Zinio Reader. Medan vi kan komma åt vårt bibliotek med tidningar från båda applikationerna så är det endast i huvud-applikationen vi kan köpa nya tidningar. Så vitt vi kan se går det inte att avinstallera huvudapplikationen och endast ha kvar Zinio Reader så vi är osäkra på varför Zinio Reader installeras separat. Vid start går det att skapa ett nytt konto eller logga in på ett befintligt. Betalning av köp sker inte via Google Checkout utan via Zinio’s egen lösning. Det är synd att de inte utnyttjar Google:s lösning då det innebär att vi måste uppge vårt kreditkortsnummer till ytterligare ett företag. För närvarande erbjuder Zinio nya användare det senaste numret av ESPN, Harper Bazar och Popular Science gratis. Det är visserligen trevligt att få ett par tidningar gratis men varför inte låta användaren välja tre tidningar istället från ett urval?

Utbudet är väldigt varierat och det finns tidningar från hela världen och på många olika språk även om tidningar på engelska dominerar. Även om programmet finns på svenska så är det väldigt magert med svenska tidningar. Den enda tidning vi kan hitta är Bild&Ljud. Medan vi i PC-applikationen kan välja att söka på tidningar efter språk så går det inte i Android-applikationen. Det är lite synd med tanke på att det är lite svårt att få en bra översikt över alla tidningar som finns. Till skillnad från Paperton så får vi inget smakprov på varje tidning.

  

Gränssnittet är godkänt och flyter på mycket bättre sedan den senaste uppdateringen som såg till att introducera hårdvaruaccelerering via Tegra 2. När vi bläddrar igenom vårt bibliotek med tidningsomslag så flyter det dock fortfarande inte speciellt bra. Gör vi samma sak på en iPad 2 så flyter det på mycket bättre. Det område där Tegra 2-accelerationen tycks ha gjort underverk är när vi är inne i en tidning och bläddrar mellan sidorna eller zoomar in/ut i texten. Det flyter nu på riktigt bra och även om iPad 2 fortfarande är något bättre så är det så pass bra att du inte längre irriterar dig varje gång du byter sida.

Även om tidningarna inte är lika interaktiva som tidningar specifikt byggda för en surfplatta så innebär det inte att vi helt saknar lite extra funktionalitet. Vi kan till exempel hoppa direkt från tidningarnas innehållsförteckning till de olika artiklarna eftersom innehållsförteckningen är upplänkad. Många tidningar stödjer också en funktion där texten kan visas separat utan alla bilder. Det ska även finnas stöd för annan typ av extra-material men det finns inget enkelt sätt att leta upp tidningar där detta finns så vi kan inte uttala oss om det fungerar bra eller inte. Av någon anledning så har Zinio valt att inte inkludera en sökfunktion så vi kan söka i en tidning, något som finns i läsapplikationen för PC, Mac och Linux.

Det bästa med Zinio (och för den delen Paperton som vi kommer till strax) är priserna på tidningarna. Varken film-, musik- eller bokindustrin har insett att om vi laddar ner digitala versioner av deras verk så förväntar vi oss att inte behöva betala lika mycket som de fysiska produkterna. Priserna för tidningarna som vi undersökt ligger långt under vad vi får betala i handeln. Senaste numret av den engelska tidningen .Net kostar till exempel 135 kronor via Interpress men kan fås för 63 kronor via Zinio. PC Format kostar 149 kronor hos Interpress och 32 kronor hos Zinio. Då får vi visserligen ingen DVD med men vem använder dem idag? Väljer vi att prenumerera på fler nummer blir det dessutom i vissa fall upp till 40% billigare.

Sammanfattning: Om du är intresserad av utländska tidningar så är Zinio ett utmärkt val. Det finns fortfarande utrymme för förbättringar i gränssnittet och utbudet av tidningar (var är alla svenska tidningar …) men med den senaste uppdateringen så är programmet så pass bra att vi redan prenumererat på fler tidningar än vi egentligen tänkt från början.

Paperton
Länk: www.paperton.se
Stöder: PC, Mac, iPad, iPhone och Android-surfplattor och -telefoner med en 480 pixlar eller bredare skärm

Paperton är ett svenskt program som tidigare fokuserat sig på svenska tidningar men som nu även har ett sjuttiotal engelska tidningar från Future Publishing. Precis som hos Zinio går det att köpa både lösnummer och prenumerationer i applikationen även om det ser ut som att det endast är möjligt att köpa prenumerationer för de engelska tidningarna. Paperton kräver också att vi har ett konto hos dem, något som kan skapas antingen i mobilapplikationen eller på webben, men har nu till skillnad från Zinio stöd för Google Checkout och In App Purchases, d v s att man handlar direkt inuti applikationen istället för att dirigeras till ett mobil webbsida. Paperton erbjuder även att handla via Klarna Mobil från sin webbsida men ännu inte från applikationen.

Utbudet är som sagt främst svenska tidningar. Här finns de vanligaste tidningarna från flera olika förlag inklusive IDG och Egmont. Vi hittar tidningar som M3, Mobil, Cap & Design, Allt om Android, Allt om iPad, Digital Foto och många fler. Är du främst ute efter svenska tidningar så är det Paperton som gäller, i alla fall så länge det inte är en tidning från Bonnier. De har istället valt att ge ut en separat applikation för flera av sina tidningar. Nyligen la Paperton även till ett sjuttiotal titlar från Future Publishing (England)  och vi hoppas de fortsätter att fortsätter att även få in fler utländska tidningar från till exempel USA och Tyskland.

Jämfört med Zinio känns gränssnittet lite spartanskt men det fungerar vilket är det viktigaste. Applikationen har ett bättre flyt när vi bläddrar bland de tidningar som säljs men sämre flyt när vi väl läser en tidning. Återigen vinner Paperton:s iPad-applikationen klart när det gäller mjuka sidvändingar även om vi inte direkt störs av att det hackar mer hos Android-versionen. Något vi definitivt gillar är att gränssnittet när vi ska bläddra bland nya tidningar är mycket mer översiktligt än hos Zinio. Det är mycket enklare att snabbt bläddra igenom alla tillgängliga tidningar och vi kan till och med filtrera tidningar utifrån vilket språk de är skrivna på. Vi har även möjlighet att läsa en artikel från alla tidningar så vi kan bilda oss en uppfattning ifall den är något för oss.

  

Även Paperton stödjer vissa interaktiva funktioner i tidningarna. Medan vi inte har en aning om vilka tidningar som har extra funktionalitet hos Zinio så markeras de fint med en speciell ikon hos Paperton. En tidning kan erbjuda möjlighet att få texten på vit bakgrund, att lyfta ut bilder till ett bildspel och att inkorporera video. För närvarande är det endast 17 tidningar som har något sorts extra material. En häftig funktion som Paperton har men som helt saknas hos Zinio är att sidan du är på synkas så att du kan börja läsa en tidning på en PC, gå vidare till iPad 2 och sen läsa vidare på din Android-telefon eller surfplatta.

Vi upplevde att applikationen är buggigare än Zinio-appen. Vi har fått FC flera gånger och av någon anledning kan vi inte läsa längre än sidan 60 i det senaste numret av tidingen SFX. Resten av sidorna blinkar till och försvinner sen. Vi har också hittat tidningar i butiken där vi inte kunnat köpa något nummer utan istället fått handla tidningen på webben.

Precis som hos Zinio så är tidningarna väldigt bra prissatta. Datormagazin kostar till exempel runt 80 kronor i butikerna och kostar 38 kronor här. Däremot kan vi som tidigare nämnts inte prenumerera på svenska tidningar utan det verkar endast vara de engelska tidningarna som vi får rabatt på vid köp av fler nummer.

Sammanfattning: Även om Paperton har ett mer spartanskt gränssnitt så vinner det på att det har lite mer funktionalitet än Zinio. Utbudet av svenska tidningar är också helt överlägset och tillsammans med de sjuttital engelska tidningarna så får vi ett imponerande utbud. Intrycket dras dock ner av en buggig applikation och att vi inte får samma flyt när vi läser tidningarna som hos Zinio.

Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Flyer på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Acer Iconia A500 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu: