15 smartphonegimmicks genom åren

Postat:
14:52 - 2021-11-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
29

Engelska definitionen av gimmick lyder: ”a trick or device intended to attract attention, publicity, or trade”. Smartphones har emellanåt erbjudit specialfunktioner vilka skulle kunna kallas gimmicks.

Ibland är gränsen mellan en gimmick och en häftig uppfinning hårfin, och det ena behöver heller inte utesluta det andra. För vissa av punkterna i listan kommer sannolikt meningarna gå isär huruvida det är en gimmick eller inte.

Anmärkningsvärt är att inga av dessa gimmicks har funnits i en telefon från Apple, då Apple i regel bara implementerar mogen teknik och undviker att experimentera och ta risker. Ett Apple-exempel skulle dock kunna vara 3D Touch, som i mångt och mycket istället kunde ha varit ett vanligt långtryck.

Självläkande bakstycke

Vi börjar med LG och företagets G Flex-telefon från 2013 som inte bara hade en utan två gimmicks. Första är ett elastiskt och ”självläkande” bakstycke som kunde återhämta sig från smärre repor och hack.

LG lyckades skapa rubriker genom bakstycket, vilket hade få eller inga praktiska fördelar. Ingen annan tillverkare tog efter.

Böjda skärmar

G Flex hade en annan gimmick: konstruktionen var flexibel och böjd som en banan, vilket var möjligt tack vare flexibel skärmteknik. Hela konstruktionen var dessutom flexibel och gick att tillfälligt trycka ut så den blev mer plan. Böjningen var tänkt att ge ökad inlevelse och göra det lättare att nå högst upp.

Inhemska konkurrenten Samsung var skyldig till en liknande gimmick samma höst. Galaxy Round hade också en böjd skärm, men Samsung böjde istället långsidorna inåt.

Radarn i Google Pixel 4

Pixel 4 och Pixel 4 XL har präktiga gimmicks i form av något Google kallar ”Motion Sense”. Delar av telefonerna kan styras utan att röra vid skärmen, genom gester i luften. Exempelvis går det att pausa och återuppta musik och tysta aviseringar och alarm.

Detta var för all del möjligt genom imponerande spjutspetsteknik: en radar i miniatyr kallad Soli. Samtidigt är det ofta snabbare och smidigare att bara trycka på skärmen. Det hela fungerade heller inte felfritt. Google övergav tekniken redan nästa år.

LG implementerade en liknande lösning strax innan Google, i G8 ThinQ. Finessen avfärdades som en gimmick.

Samsung Air View

Att använda mobiler utan att röra vid dem är av oklar anledning något flera tillverkare arbetat mycket på genom åren. Samsungs variant kallas Air View och gör att användare kan utföra vissa kommandon utan att röra vid skärmen, med hjälp av ett finger eller S Pen.

Hand ID

Samsung och LG har historiskt varit två av de mest innovativa smartphonetillverkarna. De har inte dragit sig för att experimentera och erbjuda mer vilda funktioner. Det har samtidigt inneburit att företagen haft fler gimmicks än de flesta.

Utöver luftgesterna erbjöd LG G8 ThinQ från våren 2019 även den biometriska verifieringen ”Hand ID”. Varför, när enheten både hade ansiktsupplåsning i 3D och klassisk bakre kapacitiv fingeravtrycksläsare?

LG:s resonemang tycks ha varit: ”varför inte, mer är bättre”. En djupmätande sensor på framsidan kunde skanna olika särdrag i användares handflator och på så vis autentisera personen. Funktionen var långsam och hade dålig träffsäkerhet, och var till synes meningslös.

Modulär konstruktion

Var LG G5:s modulära konstruktion våren 2016 ett potentiellt revolutionerande tilltag och långt före sin tid, eller bara en gimmick? Hela telefonens undersida gick att ta bort. Batteriet gick på så vis att byta ut och nya moduler kunde sättas in.

Den modulära konstruktionen floppade och övergavs snabbt.

Dynamic Perspective i Amazon Fire Phone

Amazons första telefon, Fire Phone, lanserades sommaren 2014. Enheten hade flera ovanliga finesser varav en hette ”Dynamic Perspective”. Kameror i telefonens hörn spårade användarens huvudrörelser.

När användaren rörde på huvudet eller vred på enheten ändrades perspektivet på skärmen, vilket skapade djupeffekter eller gjorde så att det exempelvis gick se ikoners sidor. Finessen sades vara rolig att leka med men fick samtidigt kritik för att sakna praktisk funktion.

Edge-skärmar

Skärmar med kanter som sluttar är måhända en kontroversiell punkt i en genomgång av gimmicks. Edge-skärmar fyller samtidigt ingen direkt funktion utan kan snarare skapa oönskade tryck, göra tangentbord svårare att använda och skärmen mer känslig ifall telefonen tappas.

Edge passar in på definitionen ”ett trick för att skapa uppmärksamhet eller publicitet”.

3D-skärmar

Optimus 3D + Evo 3D

År 2011 och 2012 släppte vissa tillverkare mobiler med autostereoskopiska 3D-skärmar, som kunde skapa en 3D-effekt utan glasögon i stil med Nintendo 3DS. Två framträdande exempel var HTC Evo 3D och LG Optimus 3D.

Telefonerna hade även gimmicken att de kunde filma och fotografera i 3D. Det blev en kortlivad trend och mobilerna sågades.

Projektortelefon

I början av 2012 presenterade Samsung en telefon med inbyggd projektor: Galaxy Beam. Det var inte första projektortelefonen men ett framträdande exempel. Enheten kunde projicera bilder upp till 50 tum, på väggar och andra platta, ljusa ytor.

Smartphones med projektorer slog inte igenom.

Samsung Smart Scroll

Samsung implementerade en funktion som gjorde att skärmen skrollade automatiskt genom att följa användarens blick. Inte direkt en funktion folk saknat och längtat efter när det är så smidigt att bara dra ett finger längs skärmen.

Finessen fungerade illa överlag, så pass att den inte var värd att använda.

Popup-kamera

Ett kriterium vi använt för genomgången, bortsett från vissa undantag, är att tekniken inte slagit igenom. En funktion som används allmänt och blivit standard kan sällan anses vara en gimmick.

De tillfälliga popup-kamerorna skulle dock kunna kallas för en gimmick. Oppo, OnePlus med flera implementerade frontkameror som doldes i konstruktionen och gick att fälla upp vid behov genom mekanik.

På så vis gick det att undvika kamera-öar och sensorjack. Problemet är bara att popup-kameror gör enheten tyngre, att uppfällningen innebär en viss fördröjning, att det försvårar IP-klassning, samt att mekanik enklare kan gå sönder än övriga lösningar.

Kameror under skärmen skulle eventuellt kunna anses vara en gimmick i dagsläget, men den tekniken har betydligt bättre framtidsutsikter och kan bli standard längre fram.

Vridbar kameramodul

Bjässen Oppo N1 från hösten 2013 hade en kameramodul som gick att vrida så att den pekade framåt. På så vis kunde de bakre kamerorna även användas för videosamtal och självporträtt.

För all del en häftig lösning men N1 blev ingen trendsättare. Asus har implementerat en modern och mer lyckad motsvarighet i flera telefoner.

Active Edge – tryckkänslig ram

HTC skapade en tryckkänslig ram i några av företagets sista globala flaggskepp. Användare kunde klämma på ramen för att starta appar eller Google-assistenten.

När Google introducerade Pixel-serien med hjälp av HTC ärvde de finessen, som då kallades Active Edge. Det går att ställa in hur hårt trycket måste vara för att Active Edge ska aktiveras. Funktionen kan användas för att starta assistenten och för att tysta alarm, timers och inkommande samtal.

Assistenten kan lika gärna startas på andra vis, som genom långtryck på strömknappen eller dedikerad hårdvaruknapp. Google övergav Active Edge efter Pixel 4.

Fingeravtrycksläsare under skärmen

Argument till förmån för fingeravtrycksläsare under skärmen är att telefoner kan låsas upp medan de ligger kvar på ett bord. De optiska fingeravtrycksläsarna som flitigt används är dock långsammare, mindre exakta och mindre säkra än kapacitiva motsvarigheter.

I de tidigaste telefonerna med optiska fingeravtrycksläsare, som OnePlus 6T, handlade det dessutom bara om att bli först ut med (omogen) teknik. Många ser förståeligt fingeravtrycksläsare under skärmen som en välkommen förbättring, medan de kan vara en irriterande gimmick för andra.