Android får anpassningsbar låsskärm och filmiska bakgrundsbilder

Postat:
21:17 - 2023-05-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

De som tycker om att anpassa sina telefoners gränssnitt har en helt ny låsskärm att se fram emot i Android 14. Även om Google inte nämner några begränsningar är det dock möjligt att nya låsskärmen i början bara kommer till de som har Pixel-telefoner.

Låsskärmen kommer gå att anpassa i stil med senaste IOS. Användare kan välja ut olika klockor, fonter, färger och widgetar likt väder, tid och datum och aktuell batterinivå. Med andra ord: det går att sätta en betydligt större personlig prägel på låsskärmen än innan.

De som har en Pixel-telefon kommer få andra anpassningsrelaterade nyheter redan nästa månad (i och med juni-uppdateringen, förmodar vi). Användare kommer kunna skapa helt egna emoji-baserade bakgrundsbilder. Hur det går till illustreras i en av videorna ovan.

En annan nyhet som kommer till Pixel i juni är vad Google kallar ”filmiska bakgrundsbilder”. Google skriver att lokal maskininlärning används för att skapa en 3D-effekt så att bilden kommer till liv när användaren låser upp telefonen eller lutar enheten.

En annan bakgrundsrelaterad nyhet är möjligheten att skapa helt egna bakgrundsbilder utifrån beskrivningar, tack vare generativ AI och text-till-bild-modeller. Enligt en undersökning nyligen byter Swedroids community sällan ut bakgrundsbilden, men för de som gillar variation på hemskärmen kan nyheterna vara trevliga.

Google nämner även en nyhet i Messages kallad ”magic compose” som kan hjälpa användare att skriva meddelanden med en rad olika tonlägen. Finessen kommer börja betatestas under sommaren. Appar likt Instagram kommer dessutom bättre kunna utnyttja telefoners kameror med stöd för exempelvis nattlägen och 10-bitars HDR.