Emulatorer kommer till IOS efter 17 år

Postat:
11:08 - 2024-04-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
7
Delta

Android har alltid haft gott om emulatorer som gör att det går att spela gamla tv-spel på mobiler. Apple har dock förbjudit emulatorer i App Store sedan starten. Nu kommer emulatorer till sist till Iphones tack vare de alternativa appbutikerna.

En av de nya appbutikerna är Altstore som inte oväntat stoltserar med just emulatorer – eftersom det är en typ av app som aldrig funnits för IOS tidigare (annat än via jailbreak). Altstore går för tillfället igenom Apples godkänningsprocedur och kommer bli tillgänglig så fort Apple givit tummen upp.

Apple har infört bestraffande avgifter för att avskräcka utvecklare från alternativa appbutiker, men det har inte hindrat företag från att i alla fall göra ett försök att etablera motsvarigheter till App Store. Epic kommer släppa en appbutik och utöver Altstore har Setapp och Mobivention även tillkännagivits.

En emulator som kommer finnas i Altstore från början är Delta som tillhandahålls gratis. Delta kan emulera NES, SNES, N64, GBC och GBA. Användare kan ladda upp ROM-filer via Icloud Drive eller spara dem i nedladdningsmappen på Iphones, med stöd för fysiska spelkontroller.

Frågan är hur populära dessa alternativa appbutiker kommer bli i slutändan. De är endast tillgängliga inom EU och utöver de höga avgifterna (om inte EU gör något åt saken) är det sannolikt en begränsad skara som överhuvudtaget kommer bry sig om eller ens känna till alternativa appbutiker för IOS – men nu finns i alla fall valmöjligheten.