EU anklagar Google för konkurrenshämmande verksamhet

Har öppnat utredning om Android

Postat:
15:04 - 2015-04-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
36

EU har formellt anklagat Google för konkurrenshämmande verksamhet och brott mot EU:s antitrustregler. Anklagelsen handlar specifikt om Google Shopping som är ett slags köpverktyg för konsumenter.

Europeiska unionen menar att Google systematiskt ger fördelar till Shopping i allmänna sökresultaten och låter dessa träffar få en mer framträdande roll. På så vis sägs Google hämma konkurrerande shoppingtjänster och hindra deras möjligheter att ta sig fram på marknaden.

Samtidigt har EU meddelat att de öppnat en utredning kring Android. Syftet är att undersöka huruvida Google hämmar konkurrensen genom att kräva eller uppmuntra att tillverkare exklusivt inkluderar Googles egna tjänster med Androidenheter. EU ska även undersöka huruvida Google hindrat de som släpper Google-certifierade Androidenheter från att lansera så kallade grenar av plattformen som konkurrerar med traditionella Android.

Google har svarat på kritiken och hävdar att Android tvärtom gynnat konkurrensen i mobilvärlden. Företaget skriver att konkurrerande appar tillåts i Play Store, som de från Facebook, Amazon, Microsoft och Expedia. Galaxy S6 nämns som exempel – en telefon som har förinstallerade tjänster från Microsoft och Facebook.

Sökjätten menar även att det är fritt fram för alla att använda Android precis hur de vill helt utan inslag från Google, men att konsumenter får bonusen av ett brett ekosystem om tillverkare integrerar Googles programbutik och tjänster.

The Commission’s in-depth investigation will focus on whether Google has breached EU antitrust rules by hindering the development and market access of rival mobile operating systems, applications and services to the detriment of consumers and developers of innovative services and products.

eu-anklagelser-android