Fler strömningstjänster borde ha räknare som Google Play Music [Opinion]

Postat:
12:06 - 2022-02-13
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Numera nedlagda Google Play Music var en fullfjädrad tjänst för att strömma musik. Ett av essen Play Music hade i rockärmen var möjligheten att lägga in upp till 50 000 låtar gratis från den egna musiksamlingen.

Dessa spår blev därefter tillgängliga på alla enheter precis som övrig musik på tjänsten. En annan specialfunktion var att Google Play Music visade hur många gånger användaren lyssnat på låtar. Detta var inte bara rolig statistik utan hade även praktiska användningsområden.

Play Music tillät nämligen sortering av spellistor utifrån antalet uppspelningar. Med andra ord gick det att snabbt sortera en spellista från mest spelade till minst spelade, eller tvärtom. De låtar användaren lyssnat mest på är nästan alltid favoriterna, så det gick exempelvis att snabbt gå in på en artistsida eller i en spellista och sortera i ”favoritordning”.

Funktionen saknas i ersättaren YouTube Music och även i Spotify, och så vitt vi vet, i de allra flesta musikströmningstjänster. Det borde vara en relativt enkel funktionen att lägga till och räknare har länge efterfrågats i Spotifys forum utan resultat.

En fråga till alla som använde Google Play Music: saknar ni tjänsten och tycker ni ersättaren YouTube Music är bättre eller sämre?