Framsteg för Samsungs solid-state-batterier

Förbättrar batteritiden

Postat:
12:10 - 2023-05-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
4

Efter att framstegen för smartphonebatterier i åratal främst handlat om gradvis större kapaciteter och snabbare laddning kan vi till sist få se ny teknik: solid-state-batterier. Tidigare i år påstods Xiaomi ha tagit fram en prototyp som erbjuder 33 procent större kapacitet på samma yta som tidigare.

Dylika framsteg skulle innebära en påtaglig förbättring av batteritiden i telefoner. Sonys 6,1-tummare Xperia 10 V skulle exempelvis ha kunnat erbjuda ett 6650mAh-batteri istället för det redan mycket stora 5000mAh. En energieffektiv mobil med 6,1-tumsskärm och 6650mAh hade lätt kunnat hålla igång i två dagar på en laddning även vid lite mer intensiv användning.

Sydkoreanska The Elec påstår att Samsung även gjort framsteg med sina oxid-baserade solid-state-batterier, med målet att den nya batteritekniken ska användas i elektronik likt smartphones. Den maskinöversatta artikeln är något luddig på sina ställen men källan skriver att Samsung förbereder kommersialisering av tekniken.

I allra bästa fall dröjer det alltså inte alltför länge innan vi får se de första mobiltelefonerna med solid-state-batterier på marknaden, även om det inte direkt lär ske i höst. Utöver att kunna erbjuda högre kapaciteter, eller samma kapaciteter som dagens batterier fast på en mindre yta, förväntas den nya tekniken även vara säkrare och tryggare.