Skulle en Nexus Mini med blygsammare hårdvara än flaggskeppen vara intressant för dig? [Undersökning]

Postat:
15:12 - 2013-08-25
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
98

Att trenden går mot allt större telefoner/skärmar är knappast en nyhet för någon. För bara några år sedan ansågs 4,3-tumsskärmen i HTC Desire HD av många vara snäppet för stor – telefonen blev ju enormt stor och många undrade om den skulle få plats i en vanlig ficka.

Snabbspola framåt 2-3 år och nu verkar samma diskussion istället röra telefoner med femtumsskärmar, eller mer, och 4,3 tum marknadsförs plötsligt som ”Mini”. Oavsett vilket så kan vi på Swedroid se att det finns ett väldigt stort intresse bland våra läsare, tipsare och forummedlemmar för betydligt mindre telefoner än femtumsflaggskeppen som dominerar marknaden idag.

Även om relativt få numera efterfrågar telefoner under 4 tum så verkar många enas om att en storlek på 4-4,3 tum vore en god kompromiss mellan användbarhet och smidighet. Givetvis då med minimala ramar runt skärmen – en telefon med en 4,3 tum stor skärm som ändå har samma stora yttermått och höga vikt som telefoner med en halv tum större skärm gör ingen lycklig.

Vi har tidigare ställt frågor kring skärmstorlekar, men den här gången vill vi alltså se hur intresset skulle se ut för en miniversion av en officiell Google Nexus-telefon. De flesta är säkerligen medvetna om att ett betydligt mindre format innebär att man får acceptera en del kompromisser i hårdvara.

Exempelvis skulle skärmen i dagsläget sannolikt ”endast” få en 720p-upplösning (720×1280 pixlar, att jämföra med flaggskeppens 1080×1920 pixlar) och processorn skulle kanske bara få två kärnor och/eller lägre klockhastighet för att hålla värmeutvecklingen nere. Mindre yta/volym innebär ofta sämre värmeavledning. Därtill skulle batteristorleken även den krympa, för att hålla måtten och vikten nere.

Om vi accepterar att en hypotetisk Nexus Mini med den allra senaste mjukvaran skulle säljas med en 4-4,3-tumsskärm med HD-upplösning (720×1280 pixlar), en dubbelkärnig processor på 1,5 GHz, 2 GB RAM, ett batteri på 2000 mAh och en kamera på 8 megapixlar – skulle ni då vara intresserade? Eller kan ni inte under några villkor acceptera en kompromiss vad gäller hårdvarubestyckning för att få en telefon med mindre mått och lägre vikt?

Skulle du vara intresserad av en hypotetisk Nexus Mini enligt beskrivningen ovan?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...