Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av svenska Unified Remote – förvandlar din mobil till fjärrkontroll för PC

Postat:
13:37 - 2013-06-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

I vissa situationer är det fördelaktigt att kunna använda sin mobil som fjärrkontroll åt datorn. Det kan exempelvis handla om att kontrollera musik- och videouppspelning, webbläsaren, YouTube eller andra specifika program. Ett annat scenario är ifall en dator är kopplad till en TV – mobilen kan då användas till att fjärrstyra datorn. Det finns en svenskutvecklad Androidapp för detta ändamål som heter Unified Remote. Vi har tidigare tipsat om verktyget men ska nu kika lite närmare på appen.

Så här går det till i korthet: En serverapplikation laddas hem och installeras på datorn. För närvarande är servern bara kompatibel med Windows men utvecklaren arbetar på versioner för Linux och OS X. Telefonen kommunicerar sedan med servern över antingen Wi-Fi eller Bluetooth. Unified Remote har stöd för att fjärrstyra ett stort antal appar som exempelvis VLC, XBMC, YouTube, Windows Media Player, Spotify, Netflix, Media Player Classic, Winamp, Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer, Itunes och Google Play Music. 

unified-remote-skarmdump-1unified-remote-skarmdump-4

Appen kan naturligtvis även användas som både mus och tangentbord för att fritt kontrollera Windows. När Unified Remote startas på mobila enheten visas ett gränssnitt med sex stora ikoner: Fjärrkontroller, Servrar, Inställningar, Diagnostik, Hjälp och Avsluta. Under ”Servrar” väljs vilken server som ska anslutas till. Om appen på datorn är igång tillsammans med Wi-Fi eller Bluetooth bör servern dyka upp automatiskt. Det går att både kryptera och lösenordsskydda anslutningen.

unified-remote-server

Unified Remote har fungerat bra i vårt test överlag. Vi har naturligtvis inte provat att fjärrkontrollera samtliga kompatibla Windows-program men har med framgång använt appen till att styra Chrome, Google Play Music, Netflix, VLC och Spotify. Fjärrkontrollen för Play Music känner av vilken låt som spelas och går bland annat att använda till att byta låt, höja och sänka volymen, styra upprepning och slumpmässig uppspelning, och ge tumme upp eller tumme ner åt låtar. För att det hela ska fungera behöver Play Music-fliken vara framme i Chrome.

unified-remote-skarmdump-3unified-remote-skarmdump-2

Detsamma gäller för Netflix. Fjärrkontrollen kan spola, pausa, aktivera och inaktivera helskärmsläge samt höja och sänka volymen. Fjärrkontrollen kan inte styra gränssnittet för att välja vad som ska spelas upp, men där kan istället musläget med fördel användas. Appen testades även i kombination med VLC och Spotify med gott resultat: Unified Remote kan styra uppspelningen precis som en vanlig fjärrkontroll. De Windows-programmen behöver inte vara i fokus för att det ska fungera.

Det finns tyvärr en viss bristande enhetlighet i gränssnittet – pausknappen ser till exempel annorlunda ut beroende på fjärrkontroll av någon anledning. Ett par gånger tappade även appen kontakten med servern över Wi-Fi. Servern och appen behövdes då startas om manuellt. Överlag uppförde sig dock Unified Remote som det är tänkt. Det finns dels en gratisversion av appen och dels en betalvariant för 30kr med fler fjärrkontroller och mer avancerade finesser. Är det någon som använder Unified Remote och vad tycker ni i så fall om verktyget?

Aktuellt

Här är alla officiella uppgifter om till synes prisvärda OnePlus 6.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. OnePlus 6 introduceras i London – här är alla officiella uppgifter
 2. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 3. Samsungs senaste reklam för Galaxy S9 gör narr av Apple
 4. NetOnNet börjar sälja fler Xiaomi-telefoner
 5. Nya YouTube Premium och YouTube Music kommer till Sverige
 6. OnePlus 6 presenteras 18:00 ikväll – liveströmmas

Mest läst

 1. Samsungs senaste reklam för Galaxy S9 gör narr av Apple
 2. Google One är namnet på sökjättens nya prissättning för utökad lagring
 3. OnePlus 6 introduceras i London – här är alla officiella uppgifter
 4. OnePlus 6 läcker ut på nätet – bilder och specifikationer
 5. Exakt vad YouTube Premium och YouTube Music innebär för Google Play Music-prenumeranter
 6. Vilken är den bästa respektive sämsta Androidmobil du haft?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Visar du batteriprocent i din smartphone?

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons