Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av svenska Unified Remote – förvandlar din mobil till fjärrkontroll för PC

Postat:
13:37 - 2013-06-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

I vissa situationer är det fördelaktigt att kunna använda sin mobil som fjärrkontroll åt datorn. Det kan exempelvis handla om att kontrollera musik- och videouppspelning, webbläsaren, YouTube eller andra specifika program. Ett annat scenario är ifall en dator är kopplad till en TV – mobilen kan då användas till att fjärrstyra datorn. Det finns en svenskutvecklad Androidapp för detta ändamål som heter Unified Remote. Vi har tidigare tipsat om verktyget men ska nu kika lite närmare på appen.

Så här går det till i korthet: En serverapplikation laddas hem och installeras på datorn. För närvarande är servern bara kompatibel med Windows men utvecklaren arbetar på versioner för Linux och OS X. Telefonen kommunicerar sedan med servern över antingen Wi-Fi eller Bluetooth. Unified Remote har stöd för att fjärrstyra ett stort antal appar som exempelvis VLC, XBMC, YouTube, Windows Media Player, Spotify, Netflix, Media Player Classic, Winamp, Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer, Itunes och Google Play Music. 

unified-remote-skarmdump-1unified-remote-skarmdump-4

Appen kan naturligtvis även användas som både mus och tangentbord för att fritt kontrollera Windows. När Unified Remote startas på mobila enheten visas ett gränssnitt med sex stora ikoner: Fjärrkontroller, Servrar, Inställningar, Diagnostik, Hjälp och Avsluta. Under ”Servrar” väljs vilken server som ska anslutas till. Om appen på datorn är igång tillsammans med Wi-Fi eller Bluetooth bör servern dyka upp automatiskt. Det går att både kryptera och lösenordsskydda anslutningen.

unified-remote-server

Unified Remote har fungerat bra i vårt test överlag. Vi har naturligtvis inte provat att fjärrkontrollera samtliga kompatibla Windows-program men har med framgång använt appen till att styra Chrome, Google Play Music, Netflix, VLC och Spotify. Fjärrkontrollen för Play Music känner av vilken låt som spelas och går bland annat att använda till att byta låt, höja och sänka volymen, styra upprepning och slumpmässig uppspelning, och ge tumme upp eller tumme ner åt låtar. För att det hela ska fungera behöver Play Music-fliken vara framme i Chrome.

unified-remote-skarmdump-3unified-remote-skarmdump-2

Detsamma gäller för Netflix. Fjärrkontrollen kan spola, pausa, aktivera och inaktivera helskärmsläge samt höja och sänka volymen. Fjärrkontrollen kan inte styra gränssnittet för att välja vad som ska spelas upp, men där kan istället musläget med fördel användas. Appen testades även i kombination med VLC och Spotify med gott resultat: Unified Remote kan styra uppspelningen precis som en vanlig fjärrkontroll. De Windows-programmen behöver inte vara i fokus för att det ska fungera.

Det finns tyvärr en viss bristande enhetlighet i gränssnittet – pausknappen ser till exempel annorlunda ut beroende på fjärrkontroll av någon anledning. Ett par gånger tappade även appen kontakten med servern över Wi-Fi. Servern och appen behövdes då startas om manuellt. Överlag uppförde sig dock Unified Remote som det är tänkt. Det finns dels en gratisversion av appen och dels en betalvariant för 30kr med fler fjärrkontroller och mer avancerade finesser. Är det någon som använder Unified Remote och vad tycker ni i så fall om verktyget?

Aktuellt

5G eller 4G, det är frågan?

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9

Test av OnePlus 6T

9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 2. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 3. Antydan om att Sony kommer slopa Compact-serien
 4. Apptips: Solid Explorer är en suverän filhanterare för Android
 5. Kan det här vara Samsung Galaxy S10 i ett skal?
 6. Rykten om Samsung Galaxy S10 X: sex kameror, 5G och en 1TB lagring

Mest läst

 1. Google har slutat tillverka Chromecast Audio
 2. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 3. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 4. Kan det här verkligen vara OnePlus 7?
 5. Rykten om Samsung Galaxy S10 X: sex kameror, 5G och en 1TB lagring
 6. Krav på pant för mobiltelefoner i sakpolitisk överenskommelse mellan S, C, L och MP

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Ni som uppgraderar i år: bryr du dig om huruvida mobilen stödjer 5G?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey