Recension:Testpiloterna utvärderar: Huawei P40 Pro

Postat:
11:47 - 2020-04-28
Skribent:
Sponsrat
Kommentarer:
6

I början av månaden fick Swedroids testpiloter i uppdrag att utvärdera Huaweis kommande flaggskepp P40 Pro. Tiden har gått fort och efter två veckor med telefonen i handen är testpiloterna redo att presentera sina slutsatser.

Till testpiloterna hör forumprofilerna jajo, dannejanne, elemental, nicole och ruffyman. Fullängdsrecensionerna är publicerade i forumet för Huawei P40 Pro, medan slutsatserna presenteras nedan.

Huawei P40 Pro har butikspremiär 30/4 och går att förboka sedan en tid tillbaka.

Testpiloternas samlade bedömning: Huawei P40 Pro

8.7

Gränssnitt & mjukvara

6.1/10

Byggkvalitet & form

10.0/10

Skärm

8.8/10

Kamera

8.8/10

Prestanda

8.6/10

Batteritid & laddning

10.0/10

Styrkor

  • Fenomenal byggkvalitet
  • Enastående batteritid
  • Mångsidig kamera
  • Bra skärm med 90 Hz
  • Bra prestanda

Svagheter

  • Avsaknad av Google Services
  • Hålet för kameran upplevs som skrymmande
  • Saknar stereohögtalare
  • Kamerans vitbalans behöver optimeras

Testpilot: Dannejanne

Recension: Huawei P40 Pro
Forum: @dannejanne
Daily driver: Xiaomi Mi Note 10 Pro

Sammanfattning och slutsats:

Något som står väldigt klart snart efter att man har plockat upp telefonen ur sin kartong är hur välbyggd den är. Huawei har länge legat i framkant vad gäller byggkvalitet på sina telefoner och jag kan med handen på hjärtat säga att det här är förmodligen den mest välbyggda telefon jag har hållit i mina händer. Den ger ett väldigt robust intryck i handen och den ligger otroligt skönt i handen med sina rundade kanter. Man känner inga skarvar någonstans vid användning och balansen i hela telefonen känns mer eller mindre perfekt. Finns heller inga utrymmen för att damm skall samlas någonstans i glipor mellan ram eller glas. Kan inte påpeka nog vilket bra bygge det är.

Panelen i denna telefon upplevs som en rejäl förbättring mot sin föregångare P30 Pro av flera anledningar. För det första så är själva bildåtergivningen och färger mycket bättre och man märker av ett tydligt steg uppåt i bildkvalitet. Skärmen känns välkalibrerad och korrekt. När man börjar att svepa runt i systemet så märker man av de 90hz som panelen har och det ger en tydlig skillnad i upplevt flyt och följsamhet i systemet. anterna runtom hela telefonen är väldigt tunna och det hela känns väldigt modernt. Undantaget är det stora hålet för frontkameran och andra moduler som tar upp större plats än vanligt och det gör så att man förlorar en del skärmyta att visa information på och lite väl mycket skärmyta tas upp i förhållande till hela skärmytan.

EMUI har tagit sig ett kliv upp från 10 till 10.1 sedan jag sist använde det men i det stora hela är det mesta sig likt. Har man använt EMUI tidigare så vet man i det stora hela vad man har att vänta sig. Det skiljer sig en hel del från stock Android och en del gillar det och en del gillar det inte och jag förhåller mig någonstans i mitten i denna fråga. Själv gillar jag att det finns alternativ och jag har ingenting emot när tillverkare går in och sätter sin prägel på gränssnittet. Men om de gör det så gäller det att de får till helheten för att det ska bli en bra upplevelse. Det är här det faller lite för min del när det gäller design och känsla. Det som jag stör mig på allra mest och har gjort ända sedan de kom med version 10 utav sitt gränssnitt och hoppades på att de skulle ha fixat ordentligt nu är det fejkblur de använder för bakgrunden när man drar ned notifikationer.

Allt som allt så är kamerasystemet ett av de allra mest kompletta man kan få på en tefefon. Jag gillar deras trick man kan göra handhållen med hjälp deras ljusmålningsalternativ ”silkesvatten” till exempel där man handhållet kan ta ett foto som liknar en lång exponering och få ett skarpt foto men saker som rör sig under tiden blir suddiga. Det kan ge ett sken av rörelse i bilden och detta är en funktion som jag inte har sett i någon annan telefon. Men jag önskar som sagt att Pro-läget hade gett en full kontroll över alla objektiv så att man skulle kunna använda telelinsen oavsett hur mörkt det är. Mörkerprestandan är helt galet bra och kameran kan hitta ljus i ett till synes helt mörkt rum och det utan night mode. I många fall så vill jag helst dock inte att kameran ska göra bilden ljusare än vad man såg med ögat och då kan man ändra till Pro-läget så slipper man det.

Med en skärm som kör 90hz och lite högre än 1080p upplösning så hade jag inte jättehöga förväntningar angående batteritiden. Fast jag kan meddela att uthålligheten har varit helt lysande. Helt enkelt briljant batteritid! Bland det bästa Android har att erbjuda. Vill man ha ännu bättre får man köpa en telefon med batteri över 5000mAh vilket ofta innebär en mellanklassprocessor. Batteritiden på P40 Pro snuddar på batteritiden jag får ut med Xiaomi Mi Note 10 Pro som har ett 5500mah batteri och en 60hz panel.

Hur är det att leva utan Google Play tjänster på våra telefoner? Det är inte helt okomplicerat. Framförallt om man är väldigt beroende utav Google´s egna appar. Men å andra sidan så tycker jag inte att det är ett så fullt allvarligt problem som det kan framstå som ibland. Det går att göra workarounds för det mesta. Det kommer även att gå att kunna hitta metoder att få in just Google´s tjänster om så önskas. Mitt problem med YouTube hade till exempel kunnat lösas om jag hade installerat YouTube Vanced och MicroG tillsammans med det men jag har aktivt valt att inte hållas med såna saker medans jag har testat telefonen för att känna på hur det är att vara utan dem. Med undantag för just YouTube så har det inte varit något större problem för min del.

Appar och Appgallery:

Jag lyckades föra över de flesta appar från min tidigare telefon med hjälp utav PhoneClone-verktyget, men för mig så följde inga av Googles appar med alls i den processen. Utan jag fick senare installera t.ex. Gboard och Photos från Aurora Store i efterhand. Det går att komma åt i princip alla Google Play’s appar i Aurora Store som inte finns i AppGallery.

Några appar installerade jag själv manuellt genom att ladda hem ifrån apkmirror som är en säker källa för APK-filer. De allra flesta appar funkar men vissa med begränsningar såsom att man inte kan logga in på sitt Google-konto i Photos eller Chrome och det är Googles appar i första hand som inte alltid fungerar fullt ut. För mer info om andra appar kolla gärna RuffyMans utmärkta tråd om appkompabilitet.

Navigationsappen HERE WeGo som Nokia har utvecklat finns nu i AppGallery. Den har jag använt framför Google’s egna Maps mycket under åren. Den har alltid haft en funktion för att ladda hem kartor för hela länder eller världsdelar om så önskas och appen kan dessutom användas offline utan nätverksanslutning. HERE WeGo är kort och gott ett mycket bra alternativ till Maps som erbjuder mer kontroll gällande hantering av kartor på enheten.

Bildexempel:

[Läs hela recensionen av dannejanne]

Testpilot: Jajo

Recension: Huawei P40 Pro
Testpilot: @jajo
Daily driver: Samsung Galaxy S20 Ultra och iPhone 11 Pro Max

Sammanfattning och slutsats:

P40 Pro kan vara den mest välbyggda Android-telefon jag testat. Hårdvaran håller verkligen absolut toppklass med de få undantagen att jag hade velat ha stereohögtalare och ett mindre hål i displayen för selfiekameran. Kameran har vissa brister som jag med erfarenhet vet att Huawei brukar vara duktig på att åtgärda med mjukvara – det var likadant med P30 Pro.

Övergången till AppGallery från Google Play är en god bit på väg men känns i allra högsta grad som ett byggprojekt fortfarande. Köper man telefonen idag gör man en investering i något som ingen egentligen vet hur det kommer bli i slutändan. I bästa fall får vi en finslipad och stark konkurrent till Google och då var investeringen välplacerad. I värsta fall lyckas inte Huawei få över den kritiska massan av utvecklare och appar till AppGallery och investeringen i telefonen är mindre bra.

I vilket fall som helst är det fullt möjligt för en måttligt kunnig person som gillar att hacka och trixa att få P40 Pro att fungera som (nästan) vilken annan Android-telefon som helst. Men man måste tycka att sånt är kul och vilja lägga tiden som krävs.

Appar och Appgallery:

Jag valde att inte föra över några appar automatiskt. Jag la omgående in Aurora som är en alternativ källa till APK’er där allt som finns i Play Store är tillgängligt.

De flesta apparna fungerade bra utom de som kräver Googles ramverk. Se RuffyMans tråd i forumet för exakt lista på vilka appar som inte fungerar/fungerar.

Bildexempel:

[Läs hela recensionen av Jajo]

Testpilot: Elemental

Testpilot: @Elemental
Recension:
Huawei P40 Pro
Daily driver: Google Pixel 3 XL

Sammanfattning och slutsats:

Det är svårt att inte bli imponerad av Huawei P40 Pro. Byggkvaliteten är av toppklass, telefonen är ytterst behaglig att hålla i, och både framsidan och baksidan ger ett väldigt lyxigt intryck. Skärmen täcker i princip hela framsidan, och sluttar ner längs sidorna med en mindre markant kurvning än många andra telefoner med kurvade skärmar. Skärmen, med dess 90 Hz uppdateringsfrekvens, är av toppklass, med alla de fördelar som AMOLED-skärmar medför. Batteritiden är inget annat än fenomenal, med tider på uppemot 10 timmars skärmtid beroende på användningsområden. Kameran ger ofta fantastiska bilder med en imponerande skärpa och klarhet, vare sig det är huvudkameran, ultravidvinkelkameran eller telefotolinsen som används. I vissa fall märks det att vi har en ung version av mjukvaran, då bilderna ibland kan förlora detaljer i mörka partier samt ge en lite för hög brusnivå i foton tagna i mörker. Detta är dock saker som med allra största sannolikhet kommer att förbättras och finjusteras i kommande mjukvaruuppdateringar.

Något som är mer oklart är hur många av dina nuvarande Androidappar som kommer fungera lika bra på P40 Pro. Just nu finns exempelvis inte BankID (något som dock ska dyka upp väldigt snart), vilket gör det omöjligt att logga in på sin bank eller genomföra andra ärenden som kräver legitimering. Att leva utan Google Play Services är fullt görbart, men man ska ha i åtanke de begränsningar som detta medför. Inga av Googles appar finns alltså att ladda ner från Huaweis egna AppGallery, och det är inte säkert att alla andra appar du har på din nuvarande telefon kommer att följa med; ännu mindre troligt är det att alla kommer att finnas tillgängliga för nedladdning från AppGallery. Detta utbud kommer självfallet öka med tiden, och problemet går såklart även att komma runt genom att installera appar manuellt från APK-filer, men det är alltså omvägar som man behöver ta. Frågan är dock om detta är omvägar och kompromisser som den vanlige användaren är beredd att ta.

Appar och AppGallery

Jag använde medföljande PhoneClone för att föra över appar från min Pixel 3 XL. I princip alla appar som inte är Pixel- eller Google-specifika gick att föra över med undantag för ett fåtal, exempelvis Ebay.

Ett lite märkligt fenomen för mig var att ett flertal appar som rapporterades som körbara på P40 Pro kom upp i efterhand i en lista som meddelade att telefonen inte kunde importera vissa data. Dessa innefattade bland annat Netflix, Pokémon Go och Snapchat. Snapchat kunde jag ladda ner som en native-app från AppGallery, men inte de andra två. En annan märklig sak som skedde var att PhoneClone informerade mig om att SwiftKey av någon anledning inte gick att föra över, men när jag var klar med hela proceduren så visade det sig att SwiftKey trots allt hade blivit installerat, och dess tangentbord fungerade precis som det ska.

Bildexempel:

[Läs hela recensionen av Elemental]

Testpilot: Ruffyman

Testpilot: @Ruffyman
Recension:
Huawei P40 Pro
Daily driver: iPhone Xs Max

Sammanfattning och slutsats:

Yes yes yes till huawei som kör sitt eget race och står på. Det är riktigt tråkigt hur det slutade men tänker man efter kanske detta är den rätta vägen trots allt. Varför ska företag vara beroende utav tjänster som enkelt kan dras bort av politik?

Huawei har visat att de är seriösa med att införa BankID och Swish. AppGallery kan installeras på vilken android-enhet som helst, även om enheten inte är ifrån huawei. Tid och tålamod och det kan bli riktigt bra längre fram när det gäller appbud i AppGallery.

P40 Pro är en premium lur som både känns och ser bra ut. Mjuka kanter och riktigt skön att swipa. Batteritiden håller hela dagen trots allting på med 90hz skärm. Att ladda går så fort att jag laddar när jag vaknar istället. Tar en god frukost och fixa mig, P40 Pro är redo för min äventyr!

Det är lätt att man förknippar google med playstore och att appar inte längre finns eller går att få tag på till huawei men det stämmer absolut inte. Följ gärna tråden på forumet där vi har en lista på populära appar och hur man installerar dessa.

Det blev lite mycket om huawei och dess märke nu men det hör ihop med att P40 Pro i princip blir deras första premium lur i Sverige utan tillgång till google-tjänster. Jag håller tummarna och hoppas huawei lyckas skapa en ny trend där företag blir mindre beroende utav dessa tjänster och att fler kanske följer samma spår.

Appar och AppGallery

Med min tidigare erfarenhet av att köra utan google kunde jag snabbt hämta hem Aurora Store som är ett populärt alternativ till Google Play. Det behövs inget konto eller google services för att tjänsten skall fungera, och Aurora använder Google Play som källa, dvs alla appar finns att nå. Ett par klick och mina vanliga appar var installerad på min P40 Pro.

Ett annat sätt som dök upp lite senare är appen MoreApps. Väldigt populär i AppGallery och det påminner mycket om playstore. Med MoreApps finns de flesta appar man kan tänka sig samt en flik för att uppdatera appar. Det är enklare än vad man tror och när man väl har kommit igång går det undan.

Något jag trodde vi skulle stöta på var pushnotiser (att mobilen plingar till med meddelande när appen inte körs) men det visade sig att sociala appar som messenger, facebook, telegram och snapchat är fixat och fungerar. Både telegram och snapchat finns att ladda ner ifrån AppGallery.

Några appar som jag inte kunde starta alls var ebay, blocket och tradera. Blocket löste sig med att det fanns som quickapp som finns i AppGallery, en webbversion av appen fast i en egen app. Resten löste jag med att använda webbläsaren.

Blev även tipsad av Nicole om en bra app för kartor som heter HERE WeGo Maps som dök upp i AppGallery rätt nyligen. Jag har provat appen lite kort och det innehåller det mesta man kan tänka sig. Vid start av appen finns en liten ruta som kan dras upp och då syns tidtabeller för bussar och tåg i närheten vilket är grymt bra. En liten viktig detalj för mig är dark mode och visst finns det här med, darkmode, röstnavigering, live-trafik, offline-mode och bäst av allt? Gratis!

Tillsammans med forumet har jag skapat en tråd med en lista på vilka appar som funkar och inte funkar. Rekommenderar varmt att kika på denna tråd om du är nyfiken på hur det egentligen ser ut med appar till P40 Pro utan Google, kanske blir du positivt överraskad :-)

Bildexempel:

[Läs hela recensionen av Ruffyman]

Testpilot: Nicole

Testpilot: @Nicole
Recension:
 Huawei P40 Pro
Daily driver: Huawei P20 PRO

Sammanfattning och slutsats

Det finns så många saker jag tycker om den här telefonen, den har ett enhandsläge, den har tap to wake, batteriet håller hur länge som helst, och den laddar batteriet på ett litet kick och, som skrivet, kameran är den bästa jag använt. Gesterna är behagliga, och telefonens utformning är rund och den känns väldigt len och inga hårda kanter någonstans, den ligger väldigt bra i handen. I inställningarna kan jag välja att ha mörkt tema, vilket är väldigt skönt för ögonen – tom drop-down menyn är mörk och det blev jag positivt överraskad av!

Blev positivt överraskad när jag tog bilder på min svarta katt i mörker, väldigt bra ljus i bilderna trots ett dåligt ljus i rummet. Efter två veckors användande kan jag lätt säga att det här den absolut bästa kameran jag någonsin använt, den tar tom bättre bilder än min systemkamera, och zoomen är OUTSTANDING!

Överlag vill jag säga att det är den bästa telefonen någonsin använt, men tyvärr kan jag inte det pga en sak jag hakar upp mig på, och återkommer till, och det är avsaknaden av Google-Services. Jag stötte på patrull nästan på en gång när jag öppnade upp mina applikationer som jag använder dagligen. Jag har köpt väldigt många appar, dels för att få sync over devices, dels för att få bort reklam, och vissa appar såsom ”PicsArt” och ”Poweramp” går inte att använda överhuvudtaget om jag inte har en giltig licens.

Jag satte mig och mailade olika utvecklare, förklarade mitt problem, att jag har köpt licensen i Google Play men att jag nu har en P40 PRO på prov/lån och frågade dem om det fanns något sätt för dem att koda om appen, så att jag skulle kunna använda appen.

Två utvecklare löste mitt problem inom en halvtimma, så dessa applikationer kan jag använda i Huawei P40 PRO utan problem, med min köpta licens från Google Play. Några utvecklare visste inte ens om att Huawei P40 PRO inte hade Google Services. En utvecklare hänvisade bara till Google-Services och sa att det fanns ingenting han kunde göra, jag står alltså utan licens helt och hållet på den appen och kan inte använda den alls.

Många appar kan jag använda i webbläsaren, vilket drar både mindre ström och prestanda, men till exempel appen ”PicsArt” som jag använder dagligen för att redigera bilder kan jag inte använda alls, inte heller appen ”Poweramp” som jag har för att lyssna musik i.

För den ”normala” användaren som endast använder Facebook, Instagram och och läser lite nyheter kommer denna telefon, med denna FANTASTISKA kamera, vara den bästa telefonen de någonsin har använt, då kameran uppväger för det andra som inte finns.

Men för den användaren som köper appar och ville flytta med dessa från Google Play kommer detta tyvärr bli ett problem.

Appar och AppGallery

Jag förde över de flesta av apparna med Phone Clone. Gboard och Chrome följde med i överföringen, men ingen av de andra apparna från Google. Överföringen gick smidigare än vad jag hade trott. För Google Photos kan jag logga in via Chrome och föra över den vägen.

Appar som tex Comhem Play följde med i kloningen, den finns ju inte än i Huawei AppGallery, men jag har pratat med ComHem som för en dialog med Huawei, så förhoppningsvis finns den snart i appgallery. Appen fungerar, men det kommer en liten varning i början om att den saknar google-services, men det går att klicka bort och använda appen precis som vanligt.

Instagram följde med i kloningen, men jag kunde inte öppna upp den, det blev FC hela tiden. Installerade Instagram från APK mirror.

Appar som jag har betalat för tex Poweramp och PicsArt följde med, men Poweramp går inte att använda utan licens, vilket man köper i Google Play. PicsArt fungerar men man måste köpa en ny licens via Huawei app gallery.

Bildexempel

[Läs hela recensionen av Nicole]

 

OBS!Pilotprogrammet arrangeras på uppdrag av Huawei. Företaget har inget inflytande över testpiloternas texter, inlägg eller slutsatser.