Tillbakablick: Googles meddelandetjänster genom åren

Postat:
09:50 - 2019-10-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
24

Med en marknadsandel på över 80 procent har Google haft ett gyllene tillfälle att ge Android en inbyggd meddelandetjänst som fungerar för alla användare av operativsystemet. Google har för all del försökt – gång på gång.

Företaget är ökänt för sin röra av meddelandetjänster som introducerats, övergivits, eller konkurrerat med varandra. Idag ligger Googles fokus på RCS som ersättare till SMS och MMS – en slags motsvarighet till Apple Imessage företaget kallar ”Chat”.

Satsningen är i senaste laget då miljarder människor världen över redan använder WhatsApp eller Facebook Messenger, utan praktiska anledningar att byta annat än mer allmän tillgänglighet. Vi har tagit en kort titt på Googles meddelandetjänster genom åren – antingen rena meddelande-appar eller relaterade tjänster med kommunikationsfunktioner.

Vi har inte tagit upp e-postklienter som Gmail eller Inbox, även om dessa används för att skicka en form av meddelanden.

Google Talk

Google Talk släpptes 2005 och blev en av företagets mest populära meddelandetjänster. Appen fanns redan på de första Androidtelefonerna och det gick att chatta med alla oavsett plattform. På dator behövdes inte ett separat program (även om sådant fanns) då det gick att använda Talk via webbsida.

Talk släpptes 2005 och upphörde helt sommaren 2017.

Google+

Googles sociala nätverk lanserades 2011. I början satsade Google stenhårt och hoppades att tjänsten skulle bli företagets svar på Facebook. Google+ hade inbyggda meddelandefunktioner vilka först hette Huddle och därefter Messenger. Slutligen kom Google+ Hangouts, vilket efterhand blev till en fristående app.

Hangouts

Hangouts är en av Googles största satsningar på en allt-i-ett-lösning för kommunikation. Tjänsten lanserades i maj 2013 och fick stöd för röst- och videosamtal, samt SMS. Till skillnad mot WhatsApp som är knutet till ett telefonnummer är allt som behövs ett Google-konto och tjänsten är plattformsoberoende.

Appen saknar flera av de moderna funktioner vi förväntar oss av en meddelandetjänst idag. Det går exempelvis inte att söka i historiken (annat än via Gmail), svara på enskilda meddelanden, vidarebefordra meddelanden, stjärnmärka eller radera dem, eller se statistik över antalet meddelanden.

Hangouts finns kvar men det så kallade Hangouts Classic för konsumenter förväntas försvinna någon gång nästa år. Användare kommer därefter slussas till Hangouts Chat och Meet.

Hangouts on Air

Hangouts on Air var inledningsvis en funktion i Google+ som efterhand integrerades i YouTube. Tjänsten låter användare starta ett grupp-videosamtal som sedan kan sändas live på webben. Hangouts on Air försvinner nu i år.

Allo

Allo kan ses som Googles försök att skapa en WhatsApp-konkurrent. Appen hade samma upplägg, då den var knuten till ett telefonnummer. Något användarnamn eller en e-postadress behövdes med andra ord inte för att börja prata med vänner – det räckte med numret som redan fanns bland kontakterna.

Allo är en en av Googles mest kortlivade meddelandetjänster. Den varade bara mellan hösten 2016 och våren 2019. Appen lades på is redan i mars 2018.

Google Duo

Här har vi en kommunikations-app från Google som faktiskt blivit populär. Duo lanserades samtidigt som Allo och är numera en standardapp i Android som tillverkare måste inkludera i certifierade enheter.

Appen erbjuder röst- och videosamtal, samt videomeddelanden. I skrivande stund har Duo över en miljard installationer i Play Store.

Android Messages

Detta är den meddelandetjänst Google lägger krut på idag och ser som framtiden för Android. I grunden är Messages en vanlig app för SMS och MMS. Tack vare stöd för RCS, som Google valt att kalla ”Chat”, kan dock Messages erbjuda funktionalitet som liknar de i rent internetbaserade meddelandetjänster.

Få har dock tillgång till ”Chat”-funktionerna i dagsläget (här är ett knep), då det har tagit tid för operatörer att anamma RCS som ersättare till SMS och MMS. Mer om RCS finns att läsa i den här artikeln.

Blandat

  • Google Buzz lät användare dela statusuppdateringar, bilder, videor och länkar. En kortlivad tjänst som varade 2010 – 2011.
  • Google Wave var ett kommunikationsprotokoll för direktmeddelanden, e-post, wikis och socialt nätverkande. Namnet är tagit från sci-fi-serien Firefly, där en ”våg” var elektronisk kommunikation. Wave presenterades maj 2009 och övergavs snabbt.
  • Google Voice ger användare ett telefonnummer i USA, med möjligheten att skicka gratis SMS.
  • Meebo var en meddelandetjänst och socialt nätverk som förvärvades av Google 2012, för att bli del av Google+-teamet.
  • Orkut hamnade aldrig i rampljuset globalt och var ett socialt nätverk (2004 – 2014).