Våg av Androidtelefoner med fingeravtrycksläsare sägs vara på gång

Postat:
15:24 - 2013-10-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
78

Androidmobiler bjöd på fingeravtrycksläsare redan i februari 2011 när Motorola Atrix släpptes. Den lösningen var dock inte särskilt lyckad utan framstod mest som en gimmick. Apple har däremot haft större framgång med fingeravtrycksläsaren i Iphone 5s som presenterades den tionde september i år. Läsaren sitter inbakad i hemknappen och efter att systemet lärt sig ditt fingeravtryck räcker det med att vila fingret på knappen för att telefonen ska låsas upp. Läsaren kan även användas för att verifiera applikationsköp.

Så fort enheten startas om behöver användaren knappa in lösenord manuellt, men för vardaglig upplåsning ersätter läsaren traditionell PIN-kod helt. Enligt Fido Alliance – en grupp med 48 företag i ryggen som vill ersätta traditionella lösenord, kommer fingeravtrycksläsare till Android inom sex månader.

Gruppen räknar med att de första Androidtelefonerna med biometriska sensorer kommer landa på marknaden tidigt 2014. Google är del av Fido Alliance och målet är att hitta säkrare, modernare och smidigare alternativ till förlegade lösenord. En Androidmobil som förväntas ha fingeravtrycksläsare är HTC One Max som sannolikt kommer presenteras senare i höst.