Vivaldi kringgår Bing-begränsningen genom att låtsas vara Edge

Postat:
11:14 - 2023-06-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
13

Microsoft har valt att blockera chattbotten i Bing i alla webbläsare på PC förutom i Edge. Detta beror inte på några tekniska begränsningar i andra webbläsare utan bara på att Microsoft vill att fler ska använda företagets egna program.

Webbläsaren Vivaldi är först ut att erbjuda externt Bing-stöd, genom att webbläsaren maskerar sig och låtsas vara Edge. I tillkännagivandet skriver utvecklaren att de år 2019 behövde signalera att Vivaldi är Chrome. Många hemsidor blockerade nämligen Vivaldi eftersom programmet inte fanns med på listan över tillåtna webbläsare. Därför började Vivaldi låtsas vara Chrome för att utöka kompatibiliteten.

Vivaldi masquerades as Microsoft Edge when visiting Bing. This means that you can access Bing Chat using Vivaldi.

Vivaldi-utvecklaren Yngve Pettersen kallar dessa begränsningar för ”user-agent-diskriminering”. Även idag utger sig Vivaldi för att vara Chrome för grafikkort, för att låsa upp grafikkortsoptimeringar som gjorts specifikt för Chrome. Enligt Vivaldi gör detta att grafikkortet använder mindre minne och resurser, vilket förbättrar batteritiden, minskar krascher och ökar stabiliteten.

Nu använder alltså utvecklaren samma teknik för att låta användare köra Bing med chattbotten i Vivaldi. Nyheten är tillgänglig i Vivaldi 6.1 för PC som nu släppts.