Alla nyheterna i andra förhandsversionen av Android M

Postat:
22:05 - 2015-07-13
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Google skickade nyligen ut andra förhandsversionen av Android M. Systemet, som är en uppföljare till fjolårets Android Lollipop, riktar sig till utvecklare i nuläget och kommer släppas i skarp version för utvalda Nexus-enheter i höst.
Fram till dess erbjuder sökjätten OTA-uppdateringar av förhandsversionen med ungefär en månads mellanrum. Vi har redan gått igenom första förhandsversionen och kommer nu diskutera tillskotten i nya uppdateringen. Det rör sig inte om några banbrytande finesser men Android M har finslipats en smula sedan sist.

Radera skärmdumpar från aviseringsmenyn

android-m-dev-preview-2-swedroid-1

De skärmdumpar som fångas visas sedan tidigare i aviseringsmenyn, varifrån de kan delas. Om du vet att skärmdumpen inte blev bra kan du numera även radera skärmdumpen från aviseringsmenyn, då en raderaknapp visas intill delaknappen.

Ökad kontroll över gränssnittets utformning

android-m-dev-preview-2-swedroid-3android-m-dev-preview-2-swedroid-4

Vissa funktioner som inte är redo för rampljuset än brukar gömmas under utvecklarinställningarna, vilka i sin tur är gömda. En av dessa är ”Inställningar för systemgränssnitt” som fanns redan i första förhandsversionen men som nu blivit mer kraftfull.

Om du går till inställningarna, väljer Om telefonen och trycker upprepade gånger på versionsfältet längst ner kommer utvecklaralternativen låsas upp. Därifrån kan du sedan aktivera ”Visa inställningarna för systemgränssnitt”.

android-m-dev-preview-2-swedroid-2android-m-dev-preview-2-swedroid-5

Dessa alternativ återfinns därefter allra längst ner i listan med vanliga inställningar. Det går exempelvis att justera vilka snabbinställningar som ska visas i aviseringsmenyn och i vilken ordning.

Ett annat alternativ indikerar aktuell batterinivå i procent inuti batteri-ikonen i statusfältet. Något vi särskilt uppskattar är möjligheten att själv välja vilka ikoner och indikationer som ska visas i statusfältet högst upp. Om du exempelvis alltid är uppkopplad över Bluetooth behöver du kanske inte se den ikonen där uppe och kan ta bort den.

Resultatet blir ett renare statusfält, på bekostnad av sämre översikt över vilka systemfunktioner som är igång. Det flesta statusikoner går att dölja som mobildata, Wi-Fi, Ethernet, alarm och flygplansläge.

Finslipad applikationslåda

android-m-dev-preview-2-swedroid-7android-m-dev-preview-2-swedroid-6

Långt ifrån alla var förtjusta i nya applikationslådan i Android M, som visar alla appar i en vertikal och bokstavssorterad lista. I andra förhandsversionen har bokstäverna längst till vänster försvunnit och istället visas alla ikoner i ett mer traditionellt rutnät (4 x 5). Det rör sig dock fortfarande om en vertikal lista.

De som snabbt vill hoppa till en viss bokstav i listan kan fortfarande ta tag i listen till höger och dra med fingret. Det går att scrolla till en viss bokstav på samma vis i listan med widgetar, vilket är smidigt.

android-m-dev-preview-2-swedroid-8android-m-dev-preview-2-swedroid-9

Två nya alternativ för hemskärmen har även dykt upp. Dels att alternativ som tillåter rotation (landskapsläge) för hemskärmen och dels ett alternativ som slår av eller på de fyra appar som visas överst i applikationslådan. Du har ingen manuell kontroll över den listan utan systemet föreslår appar det tror du använder ofta.

RAM får egen kategori i inställningarna

android-m-dev-preview-2-swedroid-10android-m-dev-preview-2-swedroid-11

Som vi tagit upp tidigare visar Android M bättre och mer detaljerad information om minnesförbrukningen. I nya förhandsversionen har RAM fått en egen kategori bland inställningarna, mellan ”Batteri” och ”Användare”. Layouten har även blivit mer lättöverskådlig.

android-m-dev-preview-2-swedroid-12

Lagring och USB

android-m-dev-preview-2-swedroid-13android-m-dev-preview-2-swedroid-14

Inställningsskärmen som visar vad som tar upp utrymme på lagringsutrymmet och hur mycket har fått en renare och mer avskalad layout, som går att se i skärmdumparna ovan. Själva inställningskategorin har därtill döpts om till ”Lagring och USB”.

Längst ner i listan över lagringsinformation visas alternativet ”Utforska” som öppnar Androids inbyggda filhanterare.

Tecken på Now on Tap

android-m-dev-preview-2-swedroid-15android-m-dev-preview-2-swedroid-16

Now on Tap (Google Now inifrån appar) är en av de största nyheterna i Android M men funktionen var inte tillgänglig i första förhandsversionen. I nya släppet av Android M finns i alla fall tecken på finessen, som kallas ”Nu via tryck” på svenska.

Från en väldigt spartansk och snabbt ihopsatt skärm kan användare välja att aktivera ”Nu via tryck” (Google vet hur ful den är). Det går dock fortfarande inte att använda själva funktionen.

Blandat

android-m-morkt-tema

Det mörka temat har tagits bort från utvecklarinställningarna och återfinns heller inte på något mer synligt ställe. Vi hoppas det bara beror på att Google ansåg att mörka temat inte var redo för rampljuset, snarare än att de ändrat sig och inte kommer infoga ett mörkt tema i original-Android.

Senaste artiklarna om VI TESTAR ANDROID M

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Har IOS bättre appar än Android?
 2. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre
 3. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 4. Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?
 5. Windows 11 populärt, anammades dubbelt så snabbt som Windows 10
 6. Vi har nått gränsen för upplösningar på mobiler, annat har tagit över

Mest läst

 1. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre
 2. Europriserna för Galaxy S22-serien
 3. Har IOS bättre appar än Android?
 4. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 5. Vi har nått gränsen för upplösningar på mobiler, annat har tagit över
 6. Googles billigaste Pixel kan släppas i maj

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om