Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi testar Android M: Systemets nya hantering av ljud och aviseringar

Postat:
15:21 - 2015-05-29
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Förra hösten frågade vi om Androids nya hantering av ljud verkligen är en förbättring. Många saknade det klassiska ljudlösa läget och behövde inte alla snåriga funktioner för att hantera aviseringar.
Ett flertal tillverkare har återintroducerat ljudlösa läget i sina Lollipop-baserade gränssnitt men hur har Google valt att hantera kritiken? Android M har lyckligtvis nya ljudmenyer som i alla fall vid en första anblick innebär en förbättring.

android-m-ljud-1android-m-ljud-3

Vi börjar med vad som händer när du trycker på volymknapparna. Fram till att du når botten av reglaget ändras bara själva ringsignalvolymen. Menyn som visas ovanpå gränssnittet kan expanderas med ett svep nedåt. Då visas även ljudreglage för media och alarm.

När du når botten av reglaget aktiveras vibrationsläget. Fortsätter du trycka på volymknappen aktiveras istället vad som i praktiken är ett klassiskt ljudlöst läge. Enheten kommer inte ge ifrån sig några ljud förutom eventuella alarm, precis som innan Lollipop. En ”sluta nu”-knapp visas som inaktiverar aktuella läget vid tryck.

android-m-ljud-2android-m-ljud-4

Inga konstigheter så här långt. Utöver dessa reglage som nås genom fysiska volymknapparna finns en ”stör ej”-knapp bland snabbinställningarna i nedfällbara aviseringsmenyn. Där kan användare välja mellan ”helt tyst”, ”endast alarm” och ”endast prioriterade”.

Första läget släpper inte fram ett enda ljud, inte ens alarm. Andra läget inaktiverar alla signaler och ljud förutom alarm. Sista läget gör att användare inte ”blir störda av ljud och vibrationer, förutom från alarm, påminnelser, event och specifika samtal”. Du kan själv välja vilka appar som får störa dig i prioritetsläget.

android-m-ljud-7android-m-ljud-6

Samtliga lägen kan aktiveras en viss tid framöver eller tills vidare. Hela stör ej-funktionen kan slås av och på från en knapp som visas överst i menyn. Användare kan dessutom själva ställa in regler för volymhanteringen, så exempelvis ett visst läge aktiveras under vardagskvällar eller helger.

Vad tror ni om ljudhanteringen i Android M?

android-m-ljud-5

Senaste artiklarna om VI TESTAR ANDROID M

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 2. OnePlus kan lansera fyra produkter samtidigt i mars
 3. Qualcomm stäms i Storbritannien, anses ha drivit upp smartphonepriserna
 4. OnePlus uppdaterar Nord till Android 11
 5. OnePlus presenterar nyheter 8 mars
 6. Vissa Hangouts-användare har fått tillgång till Google Chat

Mest läst

 1. Google presenterar sex Androidnyheter, tillgängliga för alla
 2. Spotify HiFi erbjuder ljud i losslesskvalitet
 3. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 4. Qualcomm stäms i Storbritannien, anses ha drivit upp smartphonepriserna
 5. Disney+ utökas med Star
 6. Vissa Hangouts-användare har fått tillgång till Google Chat

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du skal till din primära mobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om