Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi testar Android M: Systemets nya hantering av ljud och aviseringar

Postat:
15:21 - 2015-05-29
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Förra hösten frågade vi om Androids nya hantering av ljud verkligen är en förbättring. Många saknade det klassiska ljudlösa läget och behövde inte alla snåriga funktioner för att hantera aviseringar.
Ett flertal tillverkare har återintroducerat ljudlösa läget i sina Lollipop-baserade gränssnitt men hur har Google valt att hantera kritiken? Android M har lyckligtvis nya ljudmenyer som i alla fall vid en första anblick innebär en förbättring.

android-m-ljud-1android-m-ljud-3

Vi börjar med vad som händer när du trycker på volymknapparna. Fram till att du når botten av reglaget ändras bara själva ringsignalvolymen. Menyn som visas ovanpå gränssnittet kan expanderas med ett svep nedåt. Då visas även ljudreglage för media och alarm.

När du når botten av reglaget aktiveras vibrationsläget. Fortsätter du trycka på volymknappen aktiveras istället vad som i praktiken är ett klassiskt ljudlöst läge. Enheten kommer inte ge ifrån sig några ljud förutom eventuella alarm, precis som innan Lollipop. En ”sluta nu”-knapp visas som inaktiverar aktuella läget vid tryck.

android-m-ljud-2android-m-ljud-4

Inga konstigheter så här långt. Utöver dessa reglage som nås genom fysiska volymknapparna finns en ”stör ej”-knapp bland snabbinställningarna i nedfällbara aviseringsmenyn. Där kan användare välja mellan ”helt tyst”, ”endast alarm” och ”endast prioriterade”.

Första läget släpper inte fram ett enda ljud, inte ens alarm. Andra läget inaktiverar alla signaler och ljud förutom alarm. Sista läget gör att användare inte ”blir störda av ljud och vibrationer, förutom från alarm, påminnelser, event och specifika samtal”. Du kan själv välja vilka appar som får störa dig i prioritetsläget.

android-m-ljud-7android-m-ljud-6

Samtliga lägen kan aktiveras en viss tid framöver eller tills vidare. Hela stör ej-funktionen kan slås av och på från en knapp som visas överst i menyn. Användare kan dessutom själva ställa in regler för volymhanteringen, så exempelvis ett visst läge aktiveras under vardagskvällar eller helger.

Vad tror ni om ljudhanteringen i Android M?

android-m-ljud-5

Senaste artiklarna om VI TESTAR ANDROID M

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Skulle du sakna Galaxy Note-serien om den försvann?
 2. Black Friday har officiellt startat – här är några av de bästa fynden
 3. Bästa fynden på Cyber Monday [Uppdaterad]
 4. Rapport: Microsoft vill föra Androidappar till Windows
 5. Rykte: OnePlus kommer släppa 9E vid sidan av 9 och 9 Pro
 6. OnePlus 6-serien och 7T får november månads säkerhetsuppdatering

Mest läst

 1. De som köper Cyberpunk 2077 på Stadia får en Chromecast Ultra och spelkontroll på köpet
 2. Black Friday har officiellt startat – här är några av de bästa fynden
 3. Black week har startat – tipsa om de bästa fynden
 4. Bästa fynden på Cyber Monday
 5. Black Friday-rea även i Google Play
 6. Här är Poco M3 – 6000mAh, FHD+ och 128GB lagring för $169

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Skulle du sakna Galaxy Note-serien om den försvann?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om