Så här fungerar nya applikationsinställningarna i Android M

Postat:
14:13 - 2015-06-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
17

Android M ger användare ökad kontroll över applikationer och tillhandahåller även mer information om deras beteende. När du trycker på en applikation i listan (Inställningar > Appar) visas knappar högst upp för att avinstallera appen och tvinga fram nedstängning, precis som tidigare.

Därefter visas sex kategorier i Android M. Överst listas hur mycket lagringsutrymme appen tar upp och om den tar MB i anspråk på internminnet eller eventuell extern lagring. Trycker du på kategorin visas mer utförliga uppgifter om lagringen och det finns alternativ för att rensa appens data och cache.

android-m-appinstallningar-9android-m-appinstallningar-7

Nästa kategori indikerar hur mycket data appen skickat och tagit emot under valfri period. Ett tryck på fältet blottar mer detaljerad statistik, som exempelvis berättar hur mycket data som skickats i för- och bakgrunden.

android-m-appinstallningar-2android-m-appinstallningar-3

Tredje kategorin i listan är största nyheten, då den styr appens behörigheter. Alla tillåtelser appen begärt (som går att neka) visas i en lista. Vi använder Twitter som exempel och där listas kontakter, mobil, kamera, plats, mikrofon och SMS. Vill du inte ge appen tillgång till några av dessa punkter är det bara att bocka ur dem.

android-m-appinstallningar-4android-m-appinstallningar-5

Nästa fält har med aviseringar att göra och detta fungerar på ungefär samma vis som i Android Lollipop, men popup-aviseringar kan numera stängas av. Därefter finner vi inställningar för när och hur appen ska startas som standard.

Alla har säkert fått frågan om en viss app ska öppnas när du klickar på en länk. Från den här skärmen kan du ange appen ska hantera länkar för vissa domäner automatiskt. Sista kategorin visar hur mycket energi appen förbrukat och hur ofta och mycket den använder processorn.

android-m-appinstallningar-6android-m-appinstallningar-8

Kontentan är att Google förbättrat appinställningarna markant, med inte bara större kontroll utan även mer sammanhängande information och statistik.

Senaste artiklarna om VI TESTAR ANDROID M

→ Besök Androidarkivet