Android 13 introducerar omvälvande funktionalitet för ficklampan

Postat:
13:10 - 2022-03-02
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
25

Allt eftersom Android mognat, sida vid sida om bland annat iOS, så upplever många att antalet nya nämnvärda funktioner mellan varje iteration minskat något över tid. Detsamma skulle kunna sägas om telefonerna där revolutionerande nyheter som exempelvis AMOLED-tekniken övergått från en högre grad förbättring till en lägre mellan respektive generationsskifte.

I bland överraskar dock teknikjättarna med att introducera ny funktionalitet som kan beskrivas som omvälvande. Ett sådant exempel är en nyhet i Android 13 som Mishaal Rahman vid Esper grävt fram.

I den uppsjö av uppdaterade API:er som ingår i Android 13 finns nämligen stöd för de två nya anropen ”getTorchStrengthLevel” samt ”turnOnTorchWithStrengthLevel”, vilket gör det möjligt att justera ficklampans ljusnivå och även ställa in vid vilken ljusintensitet ficklampan skall tändas. För att detta skall fungera krävs utöver Android 13 även att tillverkaren implementerat stöd för funktionen i hårdvaran.

Det finns exempel på tillverkare som redan implementerat motsvarande funktionalitet på egen hand, som exempelvis Samsung, men i och med att funktionaliteten hädanefter kommer att ingå i Android bör det bli standard bland så gott som samtliga Android-tillverkare i nära tid.

Förhoppningsvis kommer Android 13 att påbjuda större och mer påtagliga förbättringar i takt som Google fortsätter att putsa på förhandsversionen av Android 13 som vi skrev om i samband med lanseringen.