Vi testar Android 5.0 Lollipop – sista delen

Postat:
17:39 - 2014-10-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
39

Med tanke på att Android 5.0 enligt Google är största enskilda släppet i plattformens historia har vi senaste tiden diskuterat de viktigaste nyheterna i en artikelserie. Nu har vi nått fram till sista delen av vår Lollipop-genomgång och kommer nedan kika på nya telefonappen, miniräknaren och animationerna.

De flesta av Googles egna Androidappar finns i Play Store och kommer få en uppdaterad design i och med att Android 5.0 släpps i skarp version. Nya designen har dock inte landat för alla appar än men till undantagen hör två inbyggda verktyg: telefonappen och miniräknaren.

Miniräknaren

android-5.0-miniraknare-1android-5.0-miniraknare-3

Vi börjar med miniräknaren som fått en ljusare och mer luftig design än tidigare. Fältet där beräkningarna visas har utökats och är numera vitt. Statusfältet är turkost och en svepgest inåt från skärmens högra ytterkant visar funktioner för mer avancerad matematik.

En av de största förbättringarna är att användare inte behöver trycka på likamedtecknet för att få fram summor. Aktuella resultatet visas alltid under själva beräkningen, med liten font. När användaren trycker på likamedtecknet stiger det undre, preliminära resultatet upp medan fonten växer i en tjusig animation.

Telefonappen

Lollipop innehåller en ny telefonapplikation. Vi har tyvärr fått lov att sudda ut många delar av skärmdumparna för att värna om kontakters integritet. Det går att få en renare inblick i hur nya telefonappen ser ut genom videon nedan.

android-5.0-telefon-1android-5.0-telefon-4

Högst upp av telefonappen finns ett sökfält från vilket användare kan söka efter kontakter och fysiska platser. En menyknapp längst till höger visar fält för inställningar, export/import och för att skapa nya kontakter. Strax under sökfältet visas senaste kontakten du ringt, tillsammans med information om när samtalet ägde rum.

När appen startas visas en flik med ”snabbval” som innehåller dina favoritmarkerade kontakter. De ligger i ett rutnät med stora profilbilder. Nästa flik visar samtalshistoriken medan sista fliken innehåller en lista med samtliga kontakter. En rund knapp längst ner drar upp en knappsats från vilken nummer kan matas in manuellt. Knappsatsen har stöd för T9-inmatning och appen visar förslag på kontakter för varje nummer/bokstav du skriver in.

android-5.0-telefon-2android-5.0-telefon-3

Animationerna

En stor del av Matias Duartes ”Material Design” i Android 5.0 har med animationer att göra. Dessa är svåra att beskriva med ord, men vill på ett bättre vis tydliggöra hur olika objekt och inslag i gränssnittet hänger ihop. Animationerna, och övergångsanimationerna, är till för att skapa ett klarare sammanhang, en ökad logik och ett bättre flyt.

Enligt Androids chefsdesigner Duarte kommer inspirationen från papper och bläck. Objekt är dynamiska och utvecklare kan ange upphöjelsevärden, ljuskällor och perspektiv som beräknas i realtid. Paletter kan hämta färg från bilder automatiskt så de smälts in i gränssnittet. Duarte talar om en ”konsekvent rytm och karaktär”.

Det kanske låter luddigt, men grundidén är att objekt ska uppföra sig mer som de gör i verkligheten och att ”Material Design” ska ge en mer naturlig upplevelse för användaren. Vi har infogat en samling animerade GIF-bilder från Andreas Proschofsky i galleriet ovan. De gör inte animationerna i Android 5.0 rättvisa men är förhoppningsvis bättre än inget.

Avslutning


Vi är mycket förtjusta i Android 5.0 och förstår att Google kallar uppdateringen för den största och mest ambitiösa i plattformens historia. Lollipop innehåller i vår mening fler estetiska och funktionella, utåtriktade nyheter än exempelvis det relativt stora klivet mellan Gingerbread och Ice Cream Sandwich.

android-tillvaxt

Android har mognat och i Lollipop har vi funnit ett modernt, vackert, funktionsrikt, anpassningsbart och roligt operativsystem för mobiler med få irritationsmoment. Som vanligt kommer dock förändringarna inte tilltala alla men förhoppningsvis innebär Android 5.0 ett lyft för merparten av plattformens hundratals miljoner användare världen över.

Varje dag aktiveras en miljon nya Androidenheter och vi hoppas Lollipop kommer utgöra stommen för många fler spännande nyheter kommande åren.

Senaste artiklarna om VI TESTAR LOLLIPOP

→ Se fler artiklar om ämnet