Android 5.0 Lollipop: Aviseringar och rullgardinsmenyn

Postat:
15:52 - 2014-10-23
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Efter gårdagens titt på Googles hemskärm i Android 5.0 har vi nu nått fram till Lollipops nya aviseringsmeny. Till skillnad mot Google Now Launcher har rullgardinsmenyn och systemets hantering av aviseringar blivit helt omarbetade, både gällande design och ren funktionalitet.

Android var först med att introducera den nedfällbara rullgardinsmeny som idag även används av konkurrerande plattformarna IOS och Windows Phone. Menyn har sedan Androids barndom stegvis förbättrats och har nu mognat ordentligt. Vi tar en ordentlig titt på hur Android 5.0 hanterar aviseringar nedan.

Vi testar Lollipop del 4: Aviseringar och rullgardinsmenyn

Beteende och snabbinställningar

android-5.0-aviseringar-4android-5.0-aviseringar-6

Först och främst stannar rullgardinsmenyn numera där aviseringarna slutar, till skillnad mot tidigare menyn som alltid gick att dra ner över hela skärmen. Den approachen såg vi först i Meizu MX 4-core sommaren 2012 – vi gillade det då och vi gillar det nu.

En del av filosofin bakom Matias Duartes ”Material Design” tycks vara att användaren inte ska tas bort från tidigare skärmen i onödan, för att ge en känsla av flyt och kontinuitet. Det finns exempelvis drag av det i nya hemskärmsappen och samma tänk upplever vi i aviseringsmenyn.

android-5.0-aviseringar-7

Snabbinställningarna ligger numera inuti själva rullgardinen. Om du sveper ner en extra gång blottas ett fält med snabbinställningar för bland annat ljusstyrka, Wi-Fi, Bluetooth, flygplansläge, skärmrotation, ficklampa och GPS. Batterinivån anges i procent och det finns genvägar till alla inställningar och för att byta användare.

android-5.0-aviseringar-8

Tidigare behövde vi först dra ner menyn och sedan trycka på en knapp för att nå snabbinställningarna på en separat skärm (metoden att dra med två fingrar fungerar fortfarande). Användarupplevelsen har i vår mening blivit betydligt bättre. Vi störde oss på det där extra trycket tidigare men att bara dra en gång till känns snabbt och intuitivt. Vi slipper tas bort till en annan skärm, vilket gör förvånansvärt stor skillnad.

Användare som inte vill dra nedåt två gånger för att nå inställningarna kan även blotta aviseringarna och sedan trycka på fältet högst upp.

Aviseringarna

aviseringar-lollipop

Själva aviseringarna visas som en slags Google Now-kort med vita bakgrunder. Du kan svepa åt vänster eller höger för att avfärda dem och en knapp längst ner till höger avfärdar samtliga aviseringar.

Användare kan dra neråt över en avisering för att expandera den och få upp mer information. Det gäller inte alla meddelanden, men fungerar exempelvis för grupperade meddelanden och för alarm (vilka kan tas bort direkt från menyn).

android-5.0-aviseringar-5

Ett långtryck på en avisering visar vilken app som skickat den (se bild ovan). En knapp längst till höger leder till aviseringsinställningarna för avsändarapplikationen. Därifrån kan du välja att blockera samtliga av appens aviseringar, välja att de ska prioriteras (och därmed visas överst) samt ”dölja känsligt innehåll när enheten är låst”.

android-5.0-aviseringar-9android-5.0-aviseringar-2

Exakt vad som anses vara ”känsligt innehåll” kan vi inte svära på. Vi kan ha fel, men det tycks innebära att appens aviseringar inte visas på låsskärmen alls när det alternativet är aktiverat.

Ljudlöst läge och prioriterade avbrott

android-5.0-aviseringar-11android-5.0-aviseringar-12

Android 5.0 bjuder på ökad kontroll över vilka appar som får störa dig och när. Under ljudinställningarna finns en kategori som kallas ”Avbrott”. Dessa inställningar går hand i hand med inställningarna som visas när du justerar volymen.

När volymen ändras dyker en meny upp från vilken du kan välja vilka typer av aviseringar som får avbryta dig: alla, endast de som är prioriterade eller inga. Du kan ange att ett val ska vara i ett visst antal timmar eller tills vidare (förutom för alla-läget). Från avbrottsinställningarna går det dessutom att ange veckodagar och dygnstider då endast prioriterade aviseringar får störa dig.

android-5.0-aviseringar-10

Det bör poängteras att om gamla ljudlösa läget slås på, till exempel via en widget, så aktiveras inga-avbrott-läget. Initialt blev vi inte helt kloka på systemet men det verkar endast ha med ljud att göra. Aviseringar visas fortfarande i menyn när inga-avbrott-läget är påslaget, fast utan tillhörande ton.

I nästa avsnitt tar vi en titt på nya inställningsskärmen i Android 5.0 – mörka bakgrunden är borta!

Senaste artiklarna om VI TESTAR LOLLIPOP

→ Se fler artiklar om ämnet