Android 5.0 Lollipop: Multikörningen

Postat:
13:00 - 2014-10-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
36

En del av systemet som blivit helt omarbetad i Android 5.0 är multikörningen. På ett vis har Android alltid haft en bra multitasking samtidigt som lösningen emellanåt gett upphov till frustration, som exempelvis när appar startas via andra applikationer.

Lollipop tycks råda bot på flera av de små irritationsmoment vi tidigare upplevt under bytet mellan appar i Android. Rent designmässigt visar menyn numera appar som kort i en kortlek, ungefär som flikmenyn i Chrome.

Vi testar Lollipop del 6: Multikörningen

Layouten

android-5.0-multitasking-2android-5.0-multitasking-3

Layouten accentuerar ordningen för apparna på ett annat vis än tidigare, när de låg i en rak vertikal lista. I vår mening känns det roligare och mer intuitivt och naturligt att bläddra mellan appar på det här viset eftersom det i högre utsträckning speglar hur vi bläddrar mellan saker i verkligheten. Som vanligt bidrar nya animationerna i Lollipop till användarupplevelsen.

Vid en första anblick kan nya multikörningsmenyn verka mindre praktisk eftersom den tycks kräva mer bläddring för att nå rätt app. På Nexus 5 går det dock att nå fem appar utan att behöva bläddra alls, då en app inte behöver vara i fokus i menyn för att kunna växla till den – tryck bara på valfri miniatyr.

Det går att stänga appar genom att svepa åt vänster eller höger över ett kort precis som tidigare. Applikationer kan även avfärdas genom att trycka på krysset uppe i högra hörnet av varje miniatyr.

För användare som aktiverat alternativet ”Fästa skärmen” från säkerhetsinställningarna visas även en nålikon nere till höger. Ett tryck på ikonen låser systemet till just den appen, vilket kan komma till pass vid tillfällig utlåning av enhet.

Beteendet

android-5.0-multitasking-cropped

Ändringarna vi tagit upp hittills är främst estetiska men multikörningen i Android 5.0 bjuder även på mer praktiska nyheter. Först och främst kan menyn visa individuella flikar i Chrome (valfritt), gamla sökresultat i Google Search och enskilda dokument i exempelvis Drive. Tidigare kunde det vara svårt att hitta tillbaka till en sökning du just gjort genom widgeten på hemskärmen men nu kan du enkelt få upp tidigare sökresultat genom multikörningsmenyn.

Till skillnad mot förut förblir dessutom menyn intakt även efter att systemet startats om. Det är alltså inte specifikt en lista över appar som faktiskt körs utan mer en historik över din aktivitet. Största förbättringen är kanske att Android inte längre blir förvirrat när en app startas via en annan applikation.

Om du exempelvis valde att dela innehåll via Play Store till Gmail i tidigare versioner av plattformen blev Play Store plötsligt ”Gmail” i multikörningsmenyn, vilket är ologiskt och förvirrande. Lollipop ser till att separera instanser. I fallet ovan är Play Store kvar separat i multikörningsmenyn medan Gmail får ett eget inlägg i menyn. Detta förklaras mer i detalj av Googles Dianne Hackborn i ett inlägg på Google+.

Vi har dock märkt att det inte alltid fungerar på det här viset, vilket vi förmodar beror på att samtliga utvecklare inte anpassat sina appar till Android 5.0.

Senaste artiklarna om VI TESTAR LOLLIPOP

→ Se fler artiklar om ämnet