Android 5.0 Lollipop: Hemskärmen

Postat:
16:35 - 2014-10-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
21

Hemskärmen är kanske den del av Android 5.0 som ändrats minst sedan KitKat, såtillvida inte Google släpper en större uppdatering av Google Now Launcher i samband med att nya Nexus-enheterna börjar säljas. Alla som kör Android 4.1 eller senare kan testa Googles hemskärmsapp genom att ladda hem den från Play Store.

Appen går fortfarande inte att anpassa annat än genom widgetar och bakgrundsbilder. Rutnätet är lika stort som förut på Nexus 5 (4×4) medan det är snäppet större på Nexus 6 (5×5). Skärmen längst till vänster visar Google Now som tidigare, för användare som aktiverat den funktionen.

google-now-launcher-lollipop-1google-now-launcher-lollipop-5

Det finns vissa estetiska skillnader för hemskärmsappen i Android 5.0 gentemot versionen i Play Store — den är mer i linje med ”Material Design”.  Om du trycker på sökfältet högst upp tas du exempelvis inte från hemskärmen på samma sätt som tidigare, utan ett fält fälls bara ner över hemskärmen. I Android 4.4 visas ett grått fält när du gör en sökning medan bakgrunden bara tonas ner i Lollipop. Samma ”du lämnar inte hemskärmen”-känsla gäller för applikationslådan.

Android 5.0

google-now-launcher-lollipop-2
google-now-launcher-lollipop-3google-now-launcher-lollipop-4

Android 4.4

gamla-google-launcher-3
gamla-google-launcher-2gamla-google-launcher

När du trycker på knappen för applådan visas alla appar i ett vitt fönster som ser ut att sväva ovanför hemskärmen. Användaren får inte intrycket av att ha blivit förd bort från hemskärmen till en annan skärm. Känslan blir istället att något tillfälligt visas ovanpå hemskärmen. Google har även tonat ner designen för widgetskärmen och miniatyrerna för hemskärmarna; det ser helt enkelt renare och snyggare ut.

En annan nyhet som vi förstått saken är att om du använder Google Now Launcher och startar en ny eller fabriksåterställd enhet för första gången, så återställs din tidigare layout. Appar på hemskärmen som inte installerats än visas som grå konturer och när du trycker på dessa öppnas Play Store-sidan för respektive app.

android-5.0-hemskarm-aterstallning

Senaste artiklarna om VI TESTAR LOLLIPOP

→ Se fler artiklar om ämnet