Recension:Test: Google Nest Audio

Postat:
07:45 - 2020-10-06
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
14

I samband med Googles produktpresentation häromveckan stod det klart att det varken blev en ny Pixel- eller Chromecast-modell för den svenska marknaden. Helt lottlösa gick vi däremot inte, utan Googles nya smarthögtalare – Nest Audio – går redan nu att beställa via den svenska Google-butiken.

Nest Audio ersätter Googles första produkt inom kategorin smarta högtalare – Google Home – som introducerades 2016 i samband med utvecklarkonferensen I/O. Två år efter introduktionen i USA lanserades Home i Sverige till ett introduktionspris om 1 590 kr, vilket står i stark kontrast till introduktionspriset för Nest Audio, som har ett rekommenderat återförsäljarpris om 1 149 kr.

Nest Audio skiljer sig åt på många punkter från Google Home. Utöver att designen är annorlunda har bland annat vikten mer än dubblerats och likaså har enheten blivit något större. I recensionen nedan undersöker vi skillnaderna mellan de två högtalarna och försöker svara på om Google trots ett lägre pris än föregångaren lyckats prestera en bättre högtalare.

Specifikationer

Google Nest Audio, konstruktion
Google har försett Nest Audio med dels ett större element för bas- och mellanregister samt utökat med ett ytterligare element i form av en diskant i jämförelse med föregångaren. Diskanten mäter 19 mm medan bas/mellanregister mäter 75 mm. En betydande uppgradering bredvid Home som enbart erbjuder ett enskilt element om 50 mm. Som referens har Nest Mini ett enstaka element som mäter 40 mm.

SpecifikationerNest AudioGoogle HomeNest miniSonos One
Vikt:1,1 kg0,47 kg 0,18 kg1,85 kg
Mått (BxHxD)124 x 78 x 75 mm96,4 x 96,4 x 142,898 x 98 x 42119,7 x 119,7 x 161,45
Diskant:
Mellanregister/bas~:
19 mm
75 mm
-
50 mm
-
40 mm
19 mm
89 mm
Effekt:
(AC-adapter)
30W33W15W-

Det är värt att framhålla den stora viktskillnaden. Nest Audio väger bastanta 1,1 kg medan Home blott väger 450 gram, det vill säga inte ens hälften så mycket.

Nest Audio saknar AUX-ingång men har stöd för Google Cast över WiFi (802.11 ac) samt Bluetooth-parkoppling. Det är även möjligt att para ihop två högtalare i stereoläge via Home-appen, vilket för den delen även gäller för Googles övriga högtalare.

I förpackningen


Innehållet i kartongen är sparsmakat utöver AC-adaptern och en snabbstarsguide. Kabeln mäter 1,5 meter på längden, vilket vi bedömer som rätt lagom för att placera högtalaren på ett bord i midjehöjd – så länge ett eluttag finns i närheten – samtidigt som det är relativt enkelt att dölja kabeln bakom högtalaren utifall uttaget sitter tätare inpå.

På sidan av kartongen finns logotyper tryckta för bland annat IKEA Home, Philips Hue, Spotify, YouTube Music och Google Duo som tillhör några av alla de tjänster som går att ansluta till Google Assistant och dra nytta av genom Googles smarthögtalare.

Innehåll:

  • AC-adapter: 24V, 1,25A, 30W
  • Kabellängd: 1,5 meter
  • Dokumentation: snabbstartsguide, garanti-information (24 mån)

Design och konstruktion

Nest Audio har en robust och rigid konstruktion som tillsammans med en hög i vikt i förhållande till yttermåtten ger ett gediget intryck. I jämförelse med Google Home är det en betydande skillnad till fördel för Nest Audio. Klämmer vi på högtalaren uppstår heller inga missljud och knackar vi på chassit förblir högtalaren stum, medan Home upplevs som ihålig och odämpad.

Det är ingen hemlighet att Google är förtjusta i textiler och Nest Audio för med all tydlighet detta arv vidare. Högtalaren är med undantag från den gummerade bottenplattan täckt i textil. Tyget upplever vi som rejält och tillräckligt tjockt för att vi inte skall bli oroade över hur långlivat det blir, annat än om möjligtvis huskatten beslutar sig för att sätta klorna i det.

Högtalarens chassi består till större delen av polykarbonat vilket är väntat givet prisklassen. Chassits tjocklek och vridstyvhet verkar noga avvägd för ändamålet och har inte orsakat några problem under testets gång oavsett hur hårt vi pressat högtalaren. Enligt Google är vidare 70 % av chassit konstruerat av återvunnet material.


På ovansidan av högtalaren finns tre kapacitiva zoner. Genom att trycka till vänster respektive höger på ovansidan sänks respektive höjs volymen, medan uppspelningen pausas/återupptas genom att röra vid mitten av ovansidan.

Under vår utvärdering finner vi att vi ibland behöver trycka en extra gång för att högtalaren skall svara på ett kommando. Det räcker med andra ord inte med att vi bara snuddar vid högtalaren lite lätt som för exempelvis Nest Mini, utan med testexemplaret behöver vi till och från trycka med viss bestämdhet för att åstadkomma önskvärt resultat, vilket vi finner en smula beklagligt.

En annan egenskap som Nest Audio saknar i jämförelse med Nest Mini är lysdioder för volymzonerna. När vi svävar med handen ovanför Nest Mini tänds ett par dioder som tydligt indikerar var knapparna sitter, vilket alltså inte är fallet med Nest Audio.


Bakstycket bjuder inte på några större överraskningar. Utöver ett G som indikerar vem tillverkaren är samt ett reglage för att aktivera/inaktivera mikrofonen finner vi också den obligatoriska AC-ingången.

Genom att skjuta reglaget till höger inaktiveras mikrofonen vilket indikeras av en orange färg. De fyra ljusdioderna som sitter i fronten byter också färg och blinkar med orange om vi försöker använda ett röstkommando medan mikrofonen är inaktiv.


AC-pluggen är rak och sticker ut omkring 7 mm från bakstycket av högtalarchassit, vilket är värt att ha i åtanke vid övervägning av placering. Eftersom Google använder en enhetsspecifik AC-adapter med tillhörande plugg är det mer komplicerat för användare som vill dra nytta av en kortare eller för den delen längre anslutningskabel.

Det går förvisso att använda en skarvsladd, men det är inte alltid en optimal eller speciellt snygg lösning beroende på placering. Nest Audio har för övrigt en något större diameter på pluggen i jämförelse med pluggen för Nest Mini samt Nest WiFi.

Vi tycker med anledning av ovanstående att det är lite synd att Google inte byggt in nätdelen och utrustat högtalaren med ett apparatuttag (C7) i stället, med stöd för 110-220V, vilket exempelvis Google Home Max erbjuder. Det borde vara möjligt att åstadkomma med hjälp av den nya GaN-tekniken utan att kompromissa så mycket med storleken, men hade förmodligen lett till ett högre pris.


Högtalarchassit består av två textiklädda ytterdelar som sitter som ett hölje om delarna som omsluter högtalarelementen. Som bilden ovan visar är detta inget som Google bemödat sig med att dölja, utan glipan mellan de två delarna är tydlig och en del av designen. Redaktionen upplever det varken som störande eller särskilt oklädsamt samtidigt som det förstås är ett subjektivt ämne, så om det är tilltalande eller mindre tilltalande för just dig låter vi förbli obesvarat.


Foten till högtalaren är vit oberoende av färgalternativ och sticker ut en aning från chassit, vilket innebär att den är synlig från högtalarens samtliga sidor. Den gummerade foten ser till att högtalaren står stabilt och förhindrar den från att glida iväg på både plana och sluttande ytor, vilket också fungerar väl i praktiken.

Materialet fungerar också vibrationsdämpande vilket tycks fungera väl i kombination med högtalarens vikt. Enheten riskerar inte att röra på sig även vid uppspelning av musik på högsta ljudnivå, och vibrationerna fortplantar sig heller inte så enkelt till underlaget enheten står på.

Ljudkvalitet och ljudupptagning


Vi inleder testet med att jämföra mot Google Home och konstaterar relativt kvickt att Google lyckats väl med att förbättra ljudet på så gott som samtliga punkter. Högtalaren spelar med högre ljudnivå, större kontroll och erbjuder ett betydligt fylligare ljud än föregående modell. Ljudet är mycket trivsammare och tydligare vid både musikuppspelning såväl som för podcasts och radio.

I jämförelse med Nest Hub Max blir det ett jämnare lopp. Hub Max presterar ett något fylligare ljud även om vi samtidigt upplever ljudet som klarare och mindre färgat från Nest Audio. Nest Hub Max har dock dubbla diskanter om 18 mm och en något större bashögtalare, vilket gör jämförelsen lite orättvis. Skillnaden blir främst påtaglig vid maxvolym, medan det vid lägre ljudnivåer skiljer sig mindre åt, och med tanke på storleken står sig Nest Audio väl.

Google har uppenbart låtit konstruera Nest Audio med ambitionen att göra den lättplacerad utan att för den sakens skull kompromissa fullt så mycket med ljudet som för exempelvis Google Home, eller för den delen Nest Mini.

I förhållande till yttermått och inte minst prislapp anser vi att Google har lyckats väl med att skapa en produkt som går att placera var som helst utan att låta särskilt illa. Högtalaren presterar inte sämre än vad vi förväntar oss när vi begrundar storleken, utan tvärtemot finner vi ljudet något överraskande, om än med relativt lågt ställda förväntningar till att börja med.

Ljudupptagning
Nest Audio har precis som Nest mini tre stycken mikrofoner som är optimerade för fånga upp ljud på även längre avstånd. För varje generation av Googles högtalare har ljudupptagningen förbättrats, senast mellan Home Mini och Nest Mini, och Nest Audio är inget undantag.

Nest Audio är till att börja med förvånansvärt duktig på att fånga upp kommandon vid låga ljudnivåer. Förmodligen bäst hittills bland de högtalare som Google så här långt lanserat. Även tysta viskningar uppfattas från förvånansvärt långa avstånd.

Ett problem med bland annat Home Max är att mikrofonerna för vår del i det närmaste sätts ur spel vid uppspelning av musik vid högre ljudvolym. På denna punkt fungerar Nest Audio också mycket bra och det är sällan vi behöver upprepa eller vara särskilt högljudda för att få högtalaren att svara på ett kommando samtidigt som musik spelas på högsta volym.

Den goda ljudupptagningen fungerar också bra när vi testar att föra ett röstsamtal över Google Duo. Motparten klagar inte på missljud, eko eller att ljudet klipper trots att vi testar med en högre ljudnivå.

För den som manuellt vill justera känsligheten för ljudupptagningen är det i dagsläget inte möjligt om Assistant är inställt på svenska, men för de som använder assistenten på engelska är alternativet tillgängligt sedan en tid tillbaka. Vi förväntar oss att Google kommer utöka med stöd för även svenska innan året är över.

Mjukvara & konfiguration


Nest Audio skiljer sig inte åt från Googles övriga Home- och Nest-produkter vad berör installation och konfiguration. Användaren kopplar in enheten, aktiverar Bluetooth samt installerar och startar Home-appen (under förutsättning att den inte redan är installerad). Nämnas bör att högtalaren instruerar användaren om att den behöver konfigureras på både norska och danska såväl som svenska så snart den direkt ur kartong ansluts till ett vägguttag.

Under konfigurationen ombes användaren välja vilka tjänster som skall användas för röstkommandon/Google Assistant. Det är också möjligt att konfigurera Google Duo på enhetsbasis för de som önskar ta röstsamtal via enheten.


Google erbjuder enbart en tvåbandsequalizer varför det inte är tal om någon finjustering av ljudprofilen. Det går endast att justera bas respektive diskant i steg om +/- 1-10. Vi hoppas att Google utökar Nest-systemets equalizer i framtiden och tillför en funktion för att låta användarna spara mer avancerade ljudprofiler på enhetsbasis.

Anslutningsmöjligheter

  • Google Cast / fjärrstyr uppspelningen från andra enheter
  • Bluetooth / para med te.x. telefon eller platta (OBS! ~150 ms latens)
  • Google Assistant / Röstkommandon (YouTube Music, Spotify m.fl.)

Bluetooth

Vid anslutning över Bluetooth mot Google Pixel 4 mäter vi upp en latens på omkring ~150 ms vid uppspelning av en testvideo. Det är förmodligen tillräckligt för att de flesta inte riktigt kommer trivas med att använda högtalaren parkopplad till exempelvis en platta eller TV i samband med videouppspelning eller särskilt vid någon typ av spel.

Google erbjuder stöd för dels SBC (standard bluetooth codec) samt den betydligt bättre profilen AAC (Advanced audio coding). För samtliga av de enheter vi testat att ansluta med har AAC använts som standard, vilket också innebär att ljudet blir förhållandevis hyggligt.

Placering


Högtalares nätta storlek gör den busenkel att placera i motsats till många andra smarta nätanslutna högtalare. Dess anspråkslösa och minimalistiska design innebär att högtalaren inte sticker ut eller i bildlig mening för något större väsen av sig, utan smälter i vårt tycke in i de flesta miljöer där vi testat den utan att vara särskilt distraherande.

En klar begränsning är att Google i dagsläget endast erbjuder två färger; krita och kol. Vi hade gärna sett betydligt fler färger än så, särskilt som det inte är möjligt att byta hölje på högtalaren (…nåja, åtminstone inte på ett enkelt vis), vilket däremot var möjligt med Google Home.

Märk väl att Google Nest Audio ej är IP-klassad och det är därför inte lämpligt att placera högtalaren i en miljö där väta riskerar att komma i omedelbar kontakt med enheten.

Storleksjämförelse

Nest Audio är något större än Google Home som i sin tur är mycket liten, om än inte fullt så liten som Nest Mini. Googles högtalare tillhör förmodligen en av de mindre på marknaden bland nätanslutna högtalare med undantag för ett par av Amazons Echo-enheter, vars popularitet för närvarande är begränsad i Norden eftersom Amazon ännu inte gjort något större inträde.

Det är så klart lite löjligt att jämföra Nest Audio med den i sammanhanget enorma Nest Hub Max, som är lika stor som den är svårplacerad, men som naturligtvis ljuder desto bättre. Trots det har vi valt att inkludera den i jämförelsen för skojs skull.

Slutsats och sammanfattning


Svaret på frågan vi ställde oss i inledningen av recensionen är ja. Google har utan tvekan lyckats prestera en bättre högtalare till ett lägre introduktionspris än föregångaren. Enheten har dels en mer rejäl konstruktion, dels dubbla högtalarelement vilket medger betydligt bättre ljud. Nest Audio är samtidigt något större, men är i det närmaste lika lättplacerad eftersom fotavtrycket endast vuxit en aning.

Nest Audio har ett klart syfte och det är inte att överglänsa dyrare och större högtalare, utan att ljuda väl i den specifika storleksklassen givet begränsningarna som råder med en mindre högtalarlåda, mindre element och inte minst ett lägre pris. I jämförelse är exempelvis Sonos One (gen 2) nästan dubbelt så stor på djupet vilket medger större element och inbyggd nätdel, men kräver samtidigt mer yta i anspråk, vilket gör den mindre lättplacerad.

Ljudupptagningen förvånar särskilt i positiv bemärkelse och fungerar mycket bra i en varierande mängd miljöer och scenarier; både för musik och för samtal via Google Duo. Av samtliga av Googles enheter vi testat så här långt är Nest Audio sannolikt den enheten med bäst ljudupptagning.

Designen är minimalistisk och relativt anspråkslös. Enheten smälter väl in i olika miljöer och går att placera mest överallt. Varken redaktionsmedlemmar eller närstående har anmärkt på designen annat än att den ser rätt anonym ut, samt att designen inte framkallar några glädjerop eller större entusiasm från betraktarna. Gladare färger hade kanske förändrat den saken.

För den som söker en lättplacerad högtalare och som ställer högre krav på ljudet än vad både Nest Mini och Home kan prestera är Nest Audio ett bra alternativ med begränsad konkurrens i storleksklassen, särskilt i förhållande till prislappen.

[Diskutera Google Nest Audio i Swedroids forum]

[P_REVIEW post_id=188215 visual=’full’]