Android 5.0 Lollipop: Första uppstarten

Så här välkomnas du av nya Android

Postat:
16:33 - 2014-10-21
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Google menar att Android 5.0 är det största och mest ambitiösa klivet för operativsystemet sedan första Androidtelefonen lanserades hösten 2008. Av det vi sett hittills av Lollipop är vi beredda att hålla med. Det kryllar av nyheter och förbättringar i Android 5.0, för att inte tala om nya designspråket kallat ”Material Design”.
Det innebär en annan layout, nya färger och animationer för i stort sett hela gränssnittet. Ändringarna tycks nästan vara större än steget mellan Android 2.3 Gingerbread och Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Eftersom Lollipop innebär en så stor utveckling för plattformen kommer vi gå igenom systemet i en artikelserie. De med Nexus-enheter kan testa nyheterna själva inom några veckor, medan de allra flesta inte får Android 5.0 på flera månader och då i en tillverkares tappning. Därför vill vi även ge alla nyfikna entusiaster en titt på Androids nya kapitel.

Vi kör för närvarande senaste utvecklarversionen av Lollipop, som sägs vara mycket lik slutgiltiga Android 5.0 även om det förmodligen finns smärre olikheter.

Vi testar Lollipop del 1: Första uppstarten

android-5.0-test-uppstart-7android-5.0-test-uppstart-6

Vi börjar med att ta upp nya installationsproceduren som visas när en Androidenhet startas för första gången. Första uppstarten innebär en betydligt bättre användarupplevelse än tidigare och gör framförallt inloggningen och återställningsprocessen smidigare.

Först ber Android dig att välja systemspråk med svenska förvalt. Därefter får du välja Wi-Fi-nätverk att ansluta till och sedan följer trevligaste nyheten. Via NFC kan du enkelt återställa data från en äldre enhet genom att helt enkelt låta de två enheterna röra vid varandra.

android-5.0-test-uppstart-5android-5.0-test-uppstart-4

Aktivera NFC på äldre modellen och för ihop enheternas baksidor. Ett ljud spelas upp som bekräftelse och sedan får du ange ditt Google-lösenord. Eftersom data hämtats från äldre enheten är din e-postadress redan inmatad. Vi behövde heller inte gå genom tvåstegsverifieringsproceduren utan det räckte med att ange lösenord – vi förmodar att äldre enheten används som en slags nyckel (förutsatt att du redan är inloggad där).

android-5.0-test-uppstart-3android-5.0-test-uppstart-2

Om du kör en hemskärmsersättare får du välja hemskärmsapp i nästa steg. Android frågar om du vill aktivera Google Now och använda Googles platstjänster. Därefter börjar applikationerna som fanns på äldre enheten att laddas hem från Google Play. Vi valde att testa den här metoden för att den visas som standard, men det går även att få upp en lista med alla enheter du använt för att koppla upp mot Play Store.

Du kan alltså välja vilken enhet som ska utgöra grund för återställning av appar och backups. Den metoden innebär en fördel i form av att det går att välja exakt vilka applikationer som ska återställas från en lång lista. Det går att markera alla, inga eller bara enskilda titlar.

android-5.0-valj-aterstallning-1android-5.0-valj-aterstallning-2
android-5.0-test-uppstart-1

I nästa artikel kommer vi gå igenom helt nya låsskärmen (med aviseringsstöd) i Android 5.0.

Senaste artiklarna om VI TESTAR LOLLIPOP

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Ge oss USB-C för allt [Opinion]
 2. Arnold Goldberg ny chef för svagt presterande Google Pay
 3. OnePlus 6 och 6T har nått slutstationen för uppdateringar
 4. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 5. Apple Music näst största musikströmningstjänsten, Spotify dominerar
 6. Fler pressbilder på Samsung Galaxy S22 Plus

Mest läst

 1. Rapport: Alla Iphone 14-modeller har 120Hz, ingen mer Mini
 2. Ge oss USB-C för allt
 3. Hela Galaxy Tab S8-serien avslöjas – påkostade plattor från Samsung
 4. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 5. Google lägger ned YouTube Originals
 6. Ännu en Ultra-läcka

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om